3-4 Yaş Arası Çocuk - Dinleme ve İlgi

Bu yaşlardaki çocuklar yarım bırakılan işlere ilgi duymaz, tamamlamak için uğraş vermez; sıkıldıysa bırakır. Yine bu yaşlarda detaycı ve araştırmacıdırlar. Hayal güçleri çok iyi çalışır ve bunu özellikle rol yapma oyunlarında çok güzel kullanırlar. Yaratıcılık ve zihinsel aktivite gerektiren her türlü şeyden (ritim çalışmaları, resim vb.) çok zevk alırlar. Çcouğunuzun sorularını cevaplandırın ve yeni kelimeler öğrenmesine yardım edin. Bunun için birlikte öyküler, masallar okuyun. Televizyon izlemeyi mutlaka kısıtlayın.


3-4 Yaş Arası Çocuk - Anlama

Kurallar ve yasaklar konusunda tutarlı olun. İstenmeyen davranışların neden istenmediğini anlatıp açıklayın. Sizi anlayacaktır. Artık kendi dışındaki dünyanın da kuralları olduğunu ve başkalarının da istek ve ihtiyaçları olduğunu görür ve beklemeyi öğrenir. Buradaki temel nokta çocuğun isteklerinin bazılarına er geç kavuşacağına inanması ve onları ertelemesi gerektiğini bilmesidir. İsteklerinin anında yerine getirilmemesini normal karşılamayı öğrenmeye başlar.

3-4 Yaş Arası Çocuk - Sesler ve Konuşma

Çocuğunuz başkalarının konuşmalarını kesmeden dinler, grup iletişimine girebilir, başkalarından yardım isteyebilir. Bu dönemde çocuklarla konuşurken tam ve düzgün cümleler kurmaya özen göstermek gerekir, aynı zamanda sorgu çağını yaşadıklarının bilincinde olarak tüm sorularını sabırla yanıtlamak gerekir. Tek başına 3–4 cümlelik basit şarkıları söyleyebilir. Düzgün ve tam cümleler kurabilir. Üç aşamalı davranışları ve emirleri yerine getirebilir. Sürekli "neden, ne zaman, nasıl, niye, kim" gibi sorular sorabilir. Komik şeylerden zevk alır, uygunsuz sözlerden, küfürden ve argodan hoşlanır. Bunları diğer çocuklardan öğrenmesi çok büyük bir ihtimaldir. Sizden öğrenmesini istemiyorsanız, çocuğunuzun yanında bu şekilde ifadeler kullanmamalısınız. Eğer başkalarından öğrendiyse, gülmek ya da geçiştirmek yerine, kızmadan, bunun yanlış ve kaba olduğunu ona anlatın. Sizi anlayacaktır.

3-4 Yaş Arası Çocuk - Sosyal Yetenekler

Başka çocuklarla bir araya getirin ve farklı ortamlarda bulunmasını, yeni arkadaşlarla tanışmasını sağlayın. 3 ve 4 yaş, içinde barındırdığı benmerkezcilik ve inatçılık özelliklerinden dolayı oldukça zorlu ve sabır isteyen bir dönemdir. Bu iki baskın özellik 4 yaş civarında biraz daha azalsa da, bu yaş dönemlerinin en göze çarpan iki özelliğidir. 4 yaşına gelen çocuklar oyun kurup, diğer çocuklarla beraber oynayıp, birlikte vakit geçirebilirler. 3 yaşa kıyasla daha sakin ve uyumlu bir döneme girerler. Artık son derece gelişmiş kelime hazneleri vardır. Bu yaş grubunun en önemli özelliği de, iki yaşından bu yana sürekli artış gösteren, anlamaya yönelik meraktır. "Ne, kim, nedir, niye?" tarzındaki soruları durmaksızın sorabilirler. Genelde oyun arkadaşlarını kendi cinsinden seçer, çünkü sosyal aktivitelerde diğer çocuklardan görmüş olduğu belli belirsiz sosyal baskı, kendi cinsinin oyunlarını öğrenmesi için onu zorlayacaktır. Tüm bedensel hareketlere bayılır. Koşmak, zıplamak, sürekli oynamak ister. Enerjiktir. Sorgucudur. Meraklıdır. Eskisine göre daha uyumludur. Fakat bağımsızlığını kazanmak için, her fırsatta kuralları esnetmek isteyebilir.

3-4 Yaş Arası Çocuk - Diğer Değişiklikler

Çocuğunuzun kum, su, toprakla oynamasına izin verin. Parmak boyası yaptırın ya da oyun hamuru ile oynamasına imkân sağlayın. Yaptığı cisimlerin adını ve renklerini söyleyin. Parçaları bir araya getireceği oyuncaklarla oynatın. (Yapboz, Lego vb.) Çocuğunuzun ev işlerine yardımcı olmasına izin verin. Masa kurmaya yardım ettirin. Size belirli işlerde yardımcı olmasını, örneğin boş çamaşır sepetini getirmesini sağlayın. Bu dönemde yaşanabilecek en karakteristik sorun gece uyanmaları ve gece dönemi korkularıdır. Geç dönem 3 yaş çocukları halen gece ve gündüz bez kullanıyor olabilirler. 4 yaşta ise, bazıları halen gece beze gerek duyarlar. Bunun için onu suçlamayın veya utandırmayın, her çocuğun bezden kurtulma yaşı farklıdır. Her olumlu gelişmede memnuniyetinizi belirtmeyi unutmayın.