5 Aylık Bebek - Dinleme ve İlgi

Bebeğinize müzik dinletin; farklı tonda ve türdeki müzikleri ayırt edebildiğini göreceksiniz. Müzik dinlerken onu kucağınıza alıp dans ettirebilirsiniz. Bu oldukça hoşuna gidecektir fakat rahatsız olmaması için hızlı hareketlerle başını döndürmemeye ve onu sarsmamaya özen gösterin. Bebeğiniz artık küçük sesleri, fısıldamaları, tıkırtıları da duyabilmektedir. Tek heceli ses ve ünlemler çıkarmaya devam eder. Sese karşı duyarlılığı artar. Aynı şekilde daha küçük nesneleri görebilme becerisi de artmıştır.


5 Aylık Bebek - Anlama

Bebeğinize gülümseyerek, fısıldayarak, konuşarak, şarkı söyleyerek yolladığınız olumlu mesajları anlar, bunlardan mutlu olur. Sizin hareketlerinizin yanı sıra aynadaki aksini de artık tamamen fark edebilmektedir ve kendi yansımasına gülümser.

5 Aylık Bebek - Sesler ve Konuşma

Bebeğinizin duyuları neredeyse bir yetişkininki kadar gelişmiş duruma gelir. İletişim becerisi de hızla bu seviyeye yetişmeye başlar. Eğer önceki aylarda kahkaha duymadıysanız, bu ay duyma ihtimaliniz çok daha yüksektir. Onun bir yerini gıdıkladığınızda gülebilir, kıkırdayabilir. Kendi kendineyken de cıvıl cıvıl sesler çıkaracaktır. Bebeğinizi güldürmenin bir başka yolu, onun gülümsemesine karşılık vererek gülmektir. Yiyip, içerken çıkan sesler de onu eğlendirir. Agular, küçük çığlıklar, kıkırdamalar konuşmanın ilk adımlarıdır.

5 Aylık Bebek - Sosyal Yetenekler

Bebeğinizin oyun halısı varsa onu üzerine koyup, oynarken kendisine zarar vermeyeceği oyuncakları da etrafına yerleştirebilirsiniz. Uzaktaki objelere erişmeye çalışacaktır. Renk ve çeşit farklılığı ilişki kurma ve algılama gelişimine yardımcı olur. Bu oyunlar onun gelişimi için çok önemlidir. Duygularını önceki aylara kıyasla daha rahat anlayabilirsiniz, çünkü ifade yeteneği oldukça gelişmiştir. Beğenisini, hoşnutluğunu, sevgisini göstermeye başlar. Yabancılara karşı huzursuz ve tepkili olabilir ya da annesini veya biberonunu gördüğü zaman beslenme zamanı geldiğini anlayarak heyecanlanabilir, mutluluk gösterisinde bulunabilir. Birlikte aynaya bakarak kendisini ve sizi daha iyi tanımasını sağlayabilirsiniz. Kendinizi anlatın, onu anlatın, elini, kolunu, yüzünü ona gösterin. İsimlerini tek tek sayarak bütün organlarını gösterin. Bu durumdan hoşnutsa size gülümseyecek ya da kendi aksine doğru hareketlenerek, duruma ilgi gösterdiğini belli edecektir.

5 Aylık Bebek - Diğer Değişiklikler

Bebeğiniz bu aylarda sağa sola dönmeye başlayacağı için, onu düşebileceği yerlerde kesinlikle tek başına bırakmayın. 4-6 ay arası süreçte, birçok ebeveyn ek gıdaya geçmek için aceleci davranır. Eski usuller ile çocuk yetiştiren aile büyükleri de sizi bu konuda sürekli teşvik edebilir. Fakat artık ilk 6 ay dolana kadar bebeğinizin günlük beslenmesini anne sütüyle yapması, eğer anne sütü yoksa formül sütten (mama) sağlaması önerilmektedir. Bazı bebekler annelerinin beslenme şekline ilgi duyar ve onların gıdalarına karşı yönelim gösterebilir. Bazıları ise 6-7 aya kadar ek gıdalarla ilgilenmez, anne sütüyle yetinir. Özellikle sütünüz devam ediyorsa, doktoruna da danışarak öğrenebileceğiniz gibi, anne sütünü terk etmemeniz ve katı gıdalara geçmemeniz daha doğru olacaktır. Gelişim sürecindeki doğrultuyu takip eden biçimde, nesnelere daha iyi uzanmaya ve kavramaya başlar. Tutma biçimi ve refleksi artık daha bilinçlidir. Yakaladığı nesneleri genellikle ağzına götürür. Sakladığınız objeleri ya da uzaktakileri, küçük bir kısmını görmesiyle tanıyabilir hale gelir. Örneğin çarşafın altındaki küçük oyuncağı ya da uzaktaki bir objeyi ayırt edebilir. Bebeğinizde diş kaşıntısı başgösterdiyse, bunu gidermek için güvenle dişlerini kaşıyabileceği bir oyuncak alın. Genelde bir süre elinde salladıktan sonra oyuncağını ağzına götürecektir. Bu oyuncağın temizliğine dikkat edin. Bebeğiniz bu aylarda genellikle oturur pozisyonda durmayı sevecektir. Ellerini kendisini desteklemek için kullanırken, sırtı da kıvrık bir pozisyon alacaktır. Oturma denemelerini güvenlik açısından kısa süreli tutmak ve kucağınızda gerçekleştirmek daha doğru olacaktır. Bebeğiniz her geçen gün kuvvetlense de şimdilik onu desteksiz oturtmaya çalışmak sakıncalı olabilir. Çünkü denge sağladığı ellerinden birini aniden kaldırma ihtimali vardır. Yuvarlanmaması için onu iki tarafından da eşit biçimde destekleyin. Ve tek başında oturma denemelerini 6 ay dolana kadar yapmayın. Kollarından kaldırıp ayakta tuttuğunuzda dik durmaya çalışabilir ve adım atmak için hamle yapabilir. Yuvarlanabilir ve yattığı yerde rahatça ters dönebilir.

5 Aylık Bebek - Aşılar

Bu ayda yaptırılacak herhangi bir aşı bulunmuyor.