11 Aylık Bebek - Dinleme ve İlgi

Bebeğinize kitap okurken kitapları yırtmaya çalışması ya da onlara zarar vermesi bebeğinizin onu sevmediğini ve sizi dinlemediğini göstermez. Keşfetmek için sayfaları çekiştirmeye, kıvırmaya, parmağını aralara sokmaya, üzerine bir şeyler karalamaya çalışabilir. Bunun için önleminizi alarak kitabı kucağınızda keşfetmesini sağlayabilirsiniz. Siz sabırlı biçimde okumaya devam edin. Bu alışkanlığınız, onun ilerde okumayı sevebilmesi için çok büyük önem teşkil eder. Resimli kitaplar hâlâ ilgisini çekmektedir. Büyük, resimli, hareketli, pop-up (katmanlı, açılan) kitapları alın. Ona resimleri gösterip, sorular sorarak kitabı birlikte inceleyin. “Kuş nerede?” “Aaa, Buradaymış!” gibi etkileşimlerle sözcük / nesne bağlantıları kurun. Günlük aktiviteleriniz içinde kitap okumak mutlaka bulunsun. Bebeğinizin kitaplara olan ilgisi birkaç dakika sürecektir fakat endişelenmeyin. Zamanla odaklanma becerisi arttıkça bu süre de artar. Günlük hayattaki eşyalar artık bebeğinizin daha fazla ilgisini çeker. Kırılmayacak şişe, kap ve kavanozlarla, kapaklarla birlikte oyun oynayabilirsiniz. Bu hem oyun ve kavrama becerisini geliştirir, hem de günlük hayattaki nesneleri tanımasını sağlar. Takıp çıkarabileceği, söküp yerleştirebilecği oyuncaklar da verebilirsiniz. Eğer bir resim, kelime ya da ifade ilgisini çekerse, üzerinde durup ona birkaç kez tekrar edin. Böylece bebeğinizin hem dil yeteneği gelişir, hem de kavrama kabiliyeti artar. Yanında kazanılan kitap sevgisi de cabasıdır.


11 Aylık Bebek - Anlama

Bebeğinizle konuşurken onun da cevap vereceğini farz ederek diyalog kurun. Gelişimini desteklemek için onunla devamlı konuşun. Çünkü sizi bir derece de olsa anlamaktadır. Bu dil ve konuşma becerisini geliştirir. Ona soru sorduğunuzda, verdiği cevapları tercüme etmeye çalışın. Örneğin “Elma mı istersin, armut mu? diye sorduğunuzda, kendince bir cevap veriyorsa “Elma istiyorsun” diyerek, elmayı gösterin ve doğrulayın. Bebeğiniz bu aylarda "Sakla & Bul" tarzı oyunları sever. İstediği bir şeyi parmağıyla işaret edebilir. Ters çevrilmiş bir kabın altındaki oyuncağı bulabilir, yerini anlayabilir.

11 Aylık Bebek - Sesler ve Konuşma

Bebeğiniz için taklit hala çok önemli bir öğrenme yöntemi olduğu için kullandığınız kelimeleri de taklit eder. Zamanla taklit edilen kelime sayısı artar. Eğer aralarındaki anlam ilişkisini öğrendiyse, bilinçli kelimeler de kullanabilir. Beyni hızla gelişmektedir, dolayısıyla konuşma becerisi de buna bağlı olarak ilerler.

11 Aylık Bebek - Sosyal Yetenekler

Bebeğiniz istediğiniz bir şeyi yaptığında ona teşekkür edin. Teşekkür etmeyi ve lütfen demeyi bu sayede öğrenir. Ona çeşitli direktifler verin, basit komutlarınızı anlayacak ve bunları gerçekleştirecektir. Eğer odasından topu getirdiğinde ona teşekkür ederseniz, bu olumlu davranış biçimi onun kafasına yerleşir. Şu anda teşekkür etme kelimesini kullanmasa da, vakti geldiğinde teşekkür edeceğine emin olabilirsiniz. Artık itiraz etme ve hoşlanmadığı şeylere karşı durma eylemi de kazanır. Örneğin sevdiği oyuncağı elinden alırsanız, buna sesini çıkarabilir. Aynı şekilde yapması ya da yapmaması gerekenleri ve komutlarınızı da iyice anlamaya başlar. Taklit yoluyla öğrenmeye devam etmektedir. O nedenle bebeğinizin sahip olmasını istemediğiniz alışkanlıkları terk etmeye şimdiden başlamalısınız. Telefonla konuşuyormuş gibi yapabilir, yemek karıştırıyormuş gibi yapabilir ya da TV’yi kumandayla açıyormuş gibi yapabilir. Bebeğiniz kardeşiyle ya da yaşıtı bir bebekle oynarken, kendine ait bir nesneyi ya da o an eline geçirdiği bir oyuncağı başkasıyla paylaşmak istemeyebilir. Bunu huysuzlanarak, bağırarak, ağlayarak ifade edebilir. Çocuğunuzun paylaşmayı öğrenmesini istiyorsanız, ona uygulamalı olarak göstermeli ve tane tane sözlerle bunu ona anlatmalısınız. Deneme-yanılma yöntemi ve iletişim, öğretmek için idealdir. Şu anda sahiplenme duyguları, keşfetme tutkularıyla doğru orantılı olarak çok yüksek olabilir. Oyun, bu isteklerin en iyi ifade edildiği yerdir. Ona yardımcı olun ve karakter gelişimine saygı duyarak, bebeğinize yapması gerektiği şeyi güzelce öğretmeyi deneyin. Çocuklar yan yana (paralel şekilde) oturarak birbirleriyle ilişkilerini geliştirir, diğer çocukların oyun oynama biçimini ve oyuncaklarla olan ilişkisini incelerler. Bu sırada anlamsız sesler çıkararak, iletişimin bir diğer yönünü sürdürür ve sosyalleşirler. Birlikte oyun oynamak, çocukların birbirlerinden bir şeyler öğrenmesi için ideal bir ortamdır. Aileler için önemli olan, çocukların kavga etmeden, huzurlu ve sakin biçimde oyun oynamalarını sağlamaktır. Bir süre sonra paralel oyunun yerini, birlikte oyun alır. Örneğin ev sahibi çocuk, oyuncaklarını arkadaşıyla paylaşabilir. Oyun halısı üzerinde, oyuncaklar paylaşılır. Karşılıklı olarak, oyuncaklarını kullanarak ortak bir oyun kurabilirler. Burada roller paylaşılmıştır, tutkulu inatlaşma ve huzursuzluk kısa sürede sona erer.

11 Aylık Bebek - Diğer Değişiklikler

Artık bebeğiniz, kendi oyuncaklarını yerine koymaya çalışacaktır. Onları kutusuna ya da rafa yerleştirmeye çalışabilir. Sizinle top oynayabilir ve her hareketinizi yapabildiği ölçüde taklit eder. Bu durum, günlük hayatınızın bir parçası haline gelecektir. Yardımınızla bardaktan su içebilir. Hangi ayda olursa olsun, ona ayakkabı giydirmenin yürüyüşünü kolaylaştıracağı yönünde tavsiyeler duymuş olabilirsiniz. Bazı bebekler onuncu ay gibi erken dönemde yürürken, bazılarının gelişimi 16-18. ayı bulabilir. Eğer bebeğinizde bu ayda yürüme becerisi gelişirse, onun ayağını sıkmadan kavrayan, esnek ve kaymayı önleyen ayakkabılar kullanın. Fakat mevsim ve ortam müsaitse, bebeğinizin ayak kaslarının gelişimi için evde yalın ayak dolaşmalarına müsaade edebilirsiniz.

11 Aylık Bebek - Aşılar

Bu ayda yaptırılacak herhangi bir aşı bulunmuyor.