1 Aylık Bebek - Dinleme ve İlgi

Bebeğinizin etrafındaki ilgi çekici nesnelere, zıt ve yüksek kontrastlı renklere, büyük şekillerde ilgi göstermeye başlar. Bebeklerin ilk günlerde kısa aralıklarla gözlerini açtıkları görülse de, genelde göz kapakları kapalı olabilir. Zamanla, gözlerini daha uzun süreler açık tutmaya başlayacaktır.


1 Aylık Bebek - Anlama

Eğer bebeğinizi taşımak için ana kucağı ya da başka destekleyici unsurlar kullanıyorsanız, ona kendisine zarar vermeyecek parlak oyuncaklar ve şekiller iliştirebilirsiniz. Bunlar görsel ve algısal yönünü geliştirmesine katkıda bulunur. Anlama becerisini güçlendirir. Bebeğiniz eğer ağlıyorsa onu kucağınıza almayı deneyin. Bebekler kucaklandıklarını anlayıp kısa sürede sakinleşebilir çünkü annenin sesini ve kokusunu tanırlar. Bebeğiniz emme dürtüsü ile memeyi arayarak bulur ve bu şekilde beslenir. Bebeğinizin emme refleksi, tüm bebeklerde olduğu gibi sizin bir şey yapmanıza gerek kalmayacak biçimde güçlü ve keskindir. Göğüse konulduğunda, içgüdüsel olarak memeyi bulur ve emmeye başlar. Başını rahatça kontrol edemediği için desteklenmesi gerekir. Yüzükoyun yatırıldığında kafasını yerden kaldırmak için çaba sarf eder. Bebeğiniz kavramsal olarak farkında olmasa bile davranışlarınızla aktaracağınız ilgi ve sevgiye muhtaçtır. Bunu anlar ve hisseder. Kucağınıza almanız onun için son derece önemlidir. Bu gibi davranışlar onun daha büyük yaşlardaki çocuklar gibi tepki vermesine ya da şımarmasına neden olmaz. O nedenle onu sık sık kucağınıza alın. Kucakta sarılmak, sevgiyle okşanmak, küçük seslerle ve şarkılarla sevilmek onun dünyayı algılamasına yardımcı olduğu gibi, kendisini güvende hissetmesini sağlar. Bu şekilde gelişen bebek, birkaç hafta içinde yüzünüze odaklanmayı ve mimiklerinizi algılamayı başarır.

1 Aylık Bebek - Sesler ve Konuşma
Bu dönemde bulanık gördüğü için, yüzünüzü daha iyi tanıyabilmesi adına onu kendinize yaklaştırın, yüzünüzdeki ifadeyi ve sizi incelemesine izin verin. Çıkardığınız sesleri ve yaptığınız mimikleri dikkatle inceleyecektir. Yenidoğanlar, anne karnında annelerinin vücut seslerini duyarak geliştiği için, anne sesine doğru yönelme eğilimi göstermektedir. Onu rahatlatmak için bebeğinizle konuşmaya ve ona şarkı söylemeye devam edebilirsiniz.

1 Aylık Bebek - Sosyal Yetenekler

Bu dönemde suyla tanışması, banyo yapması, hatta oda değişikliği bile bebeğinizin dünyayı keşfetmesini, yeni duyularını kullanmasını sağlayacaktır. Bebeğinizin gereksinimleri düzenli olarak karşılandıkça beslenme ve uyku düzeni de oluşmaya başlar. Bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını belli etme biçimi ağlamaktır. Bu düzen sayesinde daha mutlu ve stressiz hisseden bebeğinizin, etrafındaki yaşama ve sizin hayatınıza uyum sağlaması çok daha kolaylaşır.

1 Aylık Bebek - Diğer Değişiklikler

Kafasını kontrol edemediği ve boyun kasları yardımıyla başını yukarda tutmayı başaramadığı için, avucunuzla onu desteklemeyi kesinlikle ihmal etmeyin.Bebeğiniz 1. ayın sonunda, 15-30 cm arası mesafeyi görebilir. İşitme duyusu oldukça iyidir, buna nazaran uzaktaki kişi ve cisimleri bulanık görür ve rahat ayırt edemez. Bebeğinizin kafa anatomisinde yamukluk, gözlerde şişkinlik, burunda basıklık, cinsel organ ve genital bölgesinde şişkinlik, deride kremsi yapıya benzer bir madde ve T bölgesinde (kaşlar ve çevresi başta olmak üzere) kırmızı benekler gibi özellikler görebilirsiniz. Bu özellikler yenidoğanlarda sıkça karşılaşılan şeylerdir, zamanla geçecektir, bu nedenle endişelenmeyin. Ani hareketler yapabildiği için uykuda istemsiz reflekslerle sıçrayabilir ve bu nedenle kendi kendine uyanabilir. Bu nedenle kundak yapmamaya özen göstererek, onu fazla sıkmadan gevşek biçimde sarabilirsiniz.Bebeklerin doğuştan sahip oldukları bazı önemli yaşamsal refleksler vardır. Kafasını çevirip meme arama, korkma ve irkilme ile kollarını açma, parmaklarınızı ya da elinizi avuç içine getirdiğinizde sıkıca kavrama gibi... Bunlar sizinle bir arada olmalarını sağlamak için gelişmiş, içgüdüsel reflekslerdir. Yürüme hareketinin başlangıcı olarak onu ayakta duracak şekilde tuttuğunuzda, sanki adım atıyormuş gibi hareket edebilir; buna da genel olarak adımlama refleksi adı verilir. Eğer bebeğinizi gövdesinden tutup, yüz üstü biçimde kaldırırsanız başı öne doğru düşer. Yüz üstü yattığında ise başını iki tarafa da döndürebilir. Gün içinde 2-4 saatini ise sakin ve uyumadan geçirir. Gelişimi devam ettikçe uyanık kalma süresi de buna bağlı olarak artacaktır. Bu dönemde uyuma süreleri ortalama 20-22 saat arasıdır.

1 Aylık Bebek - Aşılar

Hepatit B: Doğumda ilk doz

1. ayda 2. doz yapılır.