17 Aylık Çocuk - Dinleme ve İlgi

Bebeğinize kitap okuduğunuzda sizinle birlikte sayfaları çevirmeye başlar. Bu dönemde çocuğunuz etrafındaki yeni objelere büyük bir keşfetme merakı içinde yaklaşır. Etrafında bulduğu eşyalara dokunur, onları kavrayıp yakından inceler, ağzına götürüp tadına bakmaya çalışır ya da yere fırlatıp tekrar eline alır.


17 Aylık Çocuk - Anlama

Bebeğiniz herhangi bir şey yapmasına izin verilmediğinde hırçınlaşabilir, ağlayabilir hatta öfke krizi geçirebilir. Farklı ortam, yorgunluk, hastalık, uykusuzluk bu hali tetikler. Ama öfke krizleri kısa bir parlama gibidir, çabuk geçer. Genellikle müdahale etmediğinizde daha çabuk geçer. Ona öfke krizi geçirince, istediğini vermek gibi bir hata yapmayın. Böylece her isteğini böyle elde etmeye çalışır. Görmezden gelin, kendisine zarar vermemesi için göz ucuyla izleyin ve dikkatini dağıtacak bir şeye odaklanın. Örneğin böyle bir şey olduğunda, görünmez bir tuzluk kırılmış ve yere dökülmüş gibi, tuzları toplamaya başlayabilirsiniz. Aslında ortada tuz olmadığı için bu onu şaşırtır ve size yardım etmeye çalışıp, öfke krizini unutur. Farkındalık gelişir. Bu dönemde çocuğunuz etrafında gördüğü insanlara el sallar, gülümser, ikili ya da çoklu oyunlar oynamayı sever ve basit emir cümlelerini anlayıp uygulayabilir. Bebeğinizle inatlaşmak yerine, yemek yemiyorsa acıkmasını bekleyin. Nasıl olsa, mutlaka acıkacak ve yiyecektir. Bu gibi durumlarda sizin talimatlarınızı anlamayabilir. Yine de ona çeşitli seçenekler sunun fakat bunların hepsi sağlıklı olsun. Miktar günden güne farklılık gösterebilir, ama yediklerinin tamamı sağlıklı olmalıdır. Bırakın, neyi ne kadar yiyeceğine kendisi karar versin. Basit yemekler ve yiyebileceği türden gıdalar, daha kolay sonuç almanızı sağlar.

17 Aylık Çocuk - Sesler ve Konuşma

Çocuğunuz bu ay civarında 6-10 arası kelime kullanır. Yarım cümleler kurabilir, istediği şeyin adını söyleyebilir. Çevresindeki sesleri taklit ederek olayları anlatmaya çalışır. Hayvan seslerini taklit edebilir. Çığlık atmaya ve tuhaf sesler çıkarmaya bayılır. Bunu bazen ilgi çekmek için bazen de sadece kendi sesini dinlemek için yapar. Eğer size bir şey yaptırmak için çığlık atıyorsa, ona sakin olursa yapacağınızı yoksa yapmayacağınızı net bir şekilde anlatın. Sesini ve vurgularını kullanmayı da müzik dinlerken eşlik ederek, hayvan seslerini taklit ederek ona öğretebilirsiniz. Onunla konuşurken, dikkatini çekmek için bağırmak yerine fısıldamayı deneyin. Bu mutlaka işe yarayacaktır.

17 Aylık Çocuk - Sosyal Yetenekler

Bu aylarda oldukça meraklı olacağı için sık sık çekmece ve dolapları karıştırır. Uyurken herhangi bir oyuncağa bağlanmış olabilir. Hastalandığında ya da sinirlendiğinde bu oyuncak ya da battaniye, çarşaf, yastık vb. ona güven verir. Sakın yıkamaya kalkmayın çünkü onu bebeğiniz için özel kılan asıl şey kokusudur. Kaybolma ihtimaline karşı bir yedeğini alın, yoksa aşırı üzülebilir. Ailedeki herkesin öğünlerini zamanında yediğini hatırlatın. Eğer yemek seçiyorsa, herkesin aynı yemeği yediğini de gösterin. Israr eder etmez, başka yemek hazırlamaya kalkışmayın. Bir sonraki ne zaman yiyeceğini bildirin, yemezse aç kalacağını da belirtin. Gene de yememekte diretirse, kızmadan tabağını kaldırın. İsterse masadan kalkmasına müsaade edin. Genelde aç oldukları ama hayır demekten hoşlandıkları için hayır dediklerinden, bir süre sonra kendi kendine yemeye başlayacaktır. Yetişkinler gibi olmasa da çocukların da korkuları ve fobileri vardır. Hatta korkuları ve bunlara tepkisi, yetişkinlere göre fazladır. Erken yaşlarda bir eşyadan ya da olaydan korktukları ve kısa dönem sonra bunu atlattıkları görülebilir. Bunun temel nedeni tecrübe eksikliğidir. Diğer fobiler ise, kötü tecrübelerden kaynaklanır. Örneğin, suda nefessiz kalan bir çocuk, yüzünü yıkamak bile istemeyebilir. Çocuğunuza böyle durumlarda pek çok şekilde yardımcı olabilirsiniz. Köpeklerden korkan köpeklere, sevimli köpek videoları izletebilir, köpekli oyuncaklar alabilirsiniz. Korkularının üzerine gitmek ve mantıklı olmadıklarını göstermeye çalışmak akılcıdır, ama onu aşırı derecede zorlamayın. Hele korkularla dalga geçmek, onun için dünyasını mahveder ve fobilerini büyütür. Çocuğunuzu bu gibi durumlarda korumak ve sakinleştirmek, sizin elinizdedir. Kendi korkularınızı çocuğunuza yansıtmayın ve bir yetişkin olmadığını, dünyaya sizin gözlerinizden bakmadığını unutmayın. Bu zaman alan bir süreçtir. Eğer çocuğunuz fobi geliştirdiyse korkulan durumla zamanla, azar azar karşılaşılmasını sağlayarak, bu duyguyu azaltabilirsiniz.

17 Aylık Çocuk - Diğer Değişiklikler

Tuvalet eğitimi için bu aylar erken olabilir; fakat bebeğinizin beze veda edeceği günler yakındır. Ona bilinçlenmesi için bezini değiştirirken veya kaka yaptığını fark ettiğinizde, ne yaptığını söyleyin. Çocuğunuzu en iyi siz tanırsınız. Belki de tuvalet eğitimi için ideal bir zamandır. Kahvaltı çok önemli bir öğündür. Sabah, kalktıktan makul bir süre sonra yemek yemek çocuğunuza enerji verecektir. İlk uyandığında iştahsız olabilir, bu normaldir. Yarım saat içinde hazır olacaktır. Düzenli biçimde yemek yemek ve öğünleri bilmek sağlıklı bir alışkanlıktır. Bu nedenle bebeğinize her gün aynı zamanlarda ana ve ara öğün vermek doğru olur. İlk defa verdiğiniz bir yemeği yemek istemezse ısrarcı olmayın. Ama farklı yemekleri denemesi için de bol bol fırsat sunun. İlk defada reddetse bile, sonra tekrar deneyin. Çocuklar yeni yemekleri genel olarak ilk defasında reddederler. Ona kızar, ısrarcı olur veya zorlarsanız, bu yemeği sürekli reddetmeyi öğrenebilirler. Sabırlı ve anlayışlı olun. Eğer bebeğiniz vaktinde ana öğününü yemez, fakat sonra ara öğün yemek isterse, bir sonraki ara öğün vaktini bekleyin. Mideleri küçüktür, yemek yedikten kısa bir süre sonra da acıkabilirler. Onun açlığını gidermek için ikindi vakitlerinde, ya da öğleden evvel, ara öğünde sağlıklı, besleyici gıdalar verin. Merdiven çıkmayı oyun haline getirir ve inip çıkmak ister. Güvenliğini sağlayın ve istediği kadar inip çıkmasına izin verin. Macunsuz şekilde, bir fırça kullanır ve sizi diş fırçalarken taklit eder. Bağımsız bir birey olmaya başladığını göstermesi bu gibi davranışlarla ortaya çıkar. Bebeğiniz bu ayda kıyafetlerini kendi kendine çıkarmaktan hoşlanır. Bezini dahi çıkarmaya kalkabilir.

17 Aylık Çocuk - Aşılar

Bu ayda yaptırılacak herhangi bir aşı bulunmuyor.