9 Aylık Bebek - Dinleme ve İlgi

Bebeğinize masallar anlatın, çeşitli hayvan ve doğa seslerini taklit edin, nesnelerin ses çıkarmasını sağlayarak sesler ve eşyalar arasında ilişki kurmasını öğretmeye çalışın. Onunla yaratıcı oyunlar oynamaya devam edin. Örneğin yüzünüzü kapatıp “neredeyim ben?” ya da “anne burada mı?” diye sorun. Yüzünüzü açmanız onu heyecanlandıracaktır. Ayrıca kavramların devamlılığını takip etmesini sağlamak onun zihinsel gelişimini de tetikler. Saklanma / bulma oyunlarında sizi ilgiyle takip edecektir.


9 Aylık Bebek - Anlama

Bebeğiniz birden gözden kaybolan nesneleri algılamakta zorluk çekmez, onları o an için göremese de hâlâ var olduğunu bilir. Nesne ve hareket devamlılığı artık tam anlamıyla gelişmiştir. Bununla birlikte yavaş yavaş sorun çözme becerisi de gelişmeye başlar. Örneğin bebeğiniz bir oyuncağa ulaşamıyorsa önündeki engelleri aşmaya, etrafından dolaşmaya çalışır. Kendisi için imkânı dâhilindeki en uygun çözümü bulmak için hareket eder, çözümler arar. Bebeğiniz nesnelerin yerini aklında tutabilmeye başlamıştır. Bunun için, daha önceden öğrendiği çeşitli yolları dener, önceki deneyimlerinden faydalanmaya çalışır.

9 Aylık Bebek - Sesler ve Konuşma

Bebeğiniz aynı sesleri defalarca çıkarmaya başlayabilir ve artık kesik kesik de olsa heceleyerek, bazı sözcükleri söylemeye çalışır. Bu konuşma girişimlerinde onu dinleyerek ve onu anladığınızı belli ederek bebeğinizi motive edebilirsiniz.

9 Aylık Bebek - Sosyal Yetenekler

Etrafı seyretmesi ve dünyayı daha iyi öğrenmesi için bebeğinizi güvenli olacak biçimde pencere kenarına veya mevsim uygunsa bahçede oturtmaya çalışın. Fakat eğer etrafta çok trafik ya da kalabalık varsa bu durum bebeğinizi rahatsız edebilir. Bebeğinizin kesinlikle içine düşebileceği biçimde çeşme, su havuzu, kuyu vb. şeylerin yakınına oturmayın. Bebeğiniz sevindiğinde ellerini çırpar, tanımadığı insanları gördüğünde ise hırçınlaşıp ağlayabilir. Bu nedenle bebeğinizden uzun süre ayrılmak zor olacaktır. Seyahat, tatil gibi özel planlar önceki aylara kıyasla çok daha zor bir süreç haline gelir. Seyahat ettiğinizde ne yaptığınızı anlamasa da huysuzlaşabilir. Eğer alışık olmadığı bir durumla karşılaşırsa da ne yapacağını anlamak için annesinin gözlerine bakar. Onu böyle durumlarda sakinleştirerek yönlendirebilirsiniz. Mutfakta yemek yaparken, bebeğinizle birlikte vakit geçirebilirsiniz. Bu ev içinde sosyalleşmenin ve ona günlük hayatı öğretmenin en güzel yollarından biridir. Çıkardığınız sesler, yaptığınız hareketler, yiyecek kokusu, mutfak atmosferi bebeğinizi büyüleyecektir. Güvenli eşyalara dokunmasına, plastik tabakları, kapları birbirinin içine ya da üstüne yerleştirmesine izin verebilirsiniz. Aynı zamanda bu eşyaları birbirine vurarak ses çıkarmayı da sevecektir. O nedenle kırılacak eşyaları veya keskin objeleri kesinlikle ondan uzak tutun. Mutfakta dikkat edilmesi gereken hususlar: Kucağınızda ya da yakınınızda bebeğiniz varken hiçbir sıcak yemek ya da içecek karıştırmayın. Tavaların, tencerelerin sap kısımlarını bebeğinizin ulaşamayacağı şekilde iç tarafta tutun. Ocağınızın önüne ya da ankastre setinize, bu tür kazaları önleyecek bir koruma da takabilirsiniz. Fırınınızı kilitleyebiliyorsanız kilitleyin. Bebeğiniz ayağa kalkarken kapağına tutunup düşebilir, sıcak bölmesine dokunup yanabilir ya da içine bakmak için açabilir. Temizleyicileri, asitleri, yakıcı ve aşındırıcı maddeleri kilitleriyle beraber, bebeğinizin ulaşamayacağı dolaplarda saklayın. Eğer bebeğinizle dışarı çıkıp, restorana gidecekseniz bazı ipuçları: Masa üzerinde yer alan tabak çanak, çatal bıçak gibi nesneler konusunda dikkatli olun, Çok geç saatte gitmeyin, çünkü oldukça geçe kalan yemekler bebeğinizin sindirim düzenini bozar ve onu rahatsız eder, Ayakta kalmayacağınız ve hızlıca siparişinizi alan bir mekân seçin, Eğer katı gıdaları yiyorsa, bebeğiniz oturur oturmaz yemeye başlayabilecek şekilde durumu ayarlayın. Ayına uygun parmak oyuncakları, bebeğinizin iyi vakit geçirmesini sağlar ve beklemenizi kolaylaştırır. Gittiğiniz mekanın mama sandalyeleri olmasına dikkat edin.

9 Aylık Bebek - Diğer Değişiklikler

Katı yiyecek tecrübesi, bebekler için yeni bir deneyim, yeni bir dünyadır. Bebeğiniz yiyecekleri keşfetmek için parmaklarını kullanır, onlara dokunur, tamamıyla büyük bir lokma şeklinde ağzına atmaya çalışabilir. Bu beslenme deneyiminin doğal bir parçasıdır. Daha rahat yemesi için, yiyecekleri etrafına saçmasına olanak sağlayabilir, önleminizi bebeğinize büyük bir önlük takıp, masaya geniş bir bez sererek alabilirsiniz. Bazı bebekler hiç emeklemezken, bazıları bu ayda rahatça emeklerler. Başını dik tutma ve desteksiz oturma gibi eylemler geçen iki ayda görüldüyse, bebeğim emeklemiyor diye panik yapmayın. Bebeğiniz emmek istemiyorsa onu zorlamayın. Çünkü bu hem size hem de bebeğinize zarar verebilir. Vücut hareketlilikleri arttığı için eskisi kadar uzun süre emmek istemeyebilirler. Aynı zamanda ek gıda, farklı tatlara alışmalarını da sağlar. Bebeğiniz emmek istemiyorsa, bu katı gıdadan aldığı besinin kendisine yettiğini göstermektedir. Aynı zamanda neyi sevdiğinin ve neyi sevmediğinin farkındadır ve iştahı da değişkendir. Bu aylarda bebeklerin kendi beslenme düzenleri yavaş yavaş oluşmaya başlar. Bebekler genelde merdivenleri çok severler. Fakat yürüyemedikleri için merdivenlerden inip çıkabilmelerine 2-3 ay daha vardır. Tırmanma hareketi için tüm vücutlarını koordineli kullanmaları gerekmektedir. Ayrıca, yük kaldırma ve vücut dengesi de önemli bir gereksinimdir. Bu aylarda bebekler tutunarak güç almayı ve tırmanmayı öğrenirler. Merdivenlerin bebeğiniz için tehlikeli olduğunu unutmayın ve mutlaka düşmeyi önleyici kapılar koyun. Korkuluklara da ayrıca dikkat edin. Ona alacağınız oyuncaklarının farklı renk ve özelliklerde olmasına, karışık biçimde yan yana ya da üst üste dizilebilmelerine dikkat edin. Bebeğiniz tutması daha zor nesneleri artık rahatlıkla tutabilir. Oyuncakları arasından seçim yapabilir ve onu kolaylıkla tutarlar. Bebeğiniz baş ve işaret parmağıyla küçük nesneleri fırlatabilir. Bardağı tutarak su içmeye çalışır. Eğer geçen ay denemediyseniz, artık bebeğinize bardakla su içmeyi öğretmenizin zamanı gelmiştir. Başta suyu dökecektir, ama denemeden bunu öğrenemez. Sabırlı ve anlayışlı biçimde, güvenliğine dikkat ederken, ona bardakla su içmeyi öğretebilirsiniz.

9 Aylık Bebek - Aşılar

KKK / Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak Aşısı.