15 Aylık Çocuk - Dinleme ve İlgi

Bebeğinizi giydirirken ne yapacağınızı ve bir sonraki adımın ne olduğunu ona anlatın. Size yardımcı olduğunda teşekkür edin. Size yardım etmesine izin verin. Bebeğiniz bu aylarda da sizi taklit etmeye devam edecektir. Artık bebekler için zor sayılabilecek hareketleri de tekrarlamaya çalışabilir. Masanın üzerinden dergiyi alıp, sayfalarını karıştırmak ya da telefonla konuşuyormuş gibi yapmak gibi… Bunlar onun için oyundur. Ona yaptıklarınızı açıklayın ve sizi taklit etmesine izin verin. Oyunları genel olarak anne babayı taklit üzerine kuruludur.


15 Aylık Çocuk - Anlama

Bir yere sadece onun kitaplarını ve eşyalarını yerleştirin. Kendi kendine alıp, inceleyip, yerine koysun. Bebeğinizle birlikte onun kitaplarını okuyun, resimlere bakın. Soru sorarak onun da aktiviteye katılmasına müsaade edin. Renkli, hareketli kitaplar, büyük resimler, çizimler onun için idealdir. Daha önceki aylardaki gelişimini devam ettirerek basit komutları tam olarak anlar ve yerine getirir. Bebeğiniz sakladığınız oyuncağın yok olmadığını bilir, nesne ve kavram devamlılığı gelişmiştir. İstediği bir şeyi işaret ederek gösterir.

15 Aylık Çocuk - Sesler ve Konuşma

Bu aylarda inatçılık had safhaya çıkabilir. İstediğiniz her şeye koşulsuzca hayır diyebilir. Sınırlarınızı ve sinirinizi zorlayabilir. Sakin olun. Unutmayın, o sizin bebeğiniz. O sizi değil, siz onu yönlendireceksiniz. Bebeğinizin bildiği kelime sayısı azsa endişelenmeyin. Bu yaşlarda ideal sayı 4-6 arası sözcüktür. Fakat özellikle erkek bebekler daha geç konuşur, hatta konuşması ikinci yaşın ortasını bulabilir. Bebeğiniz artık vücudunun bölümlerini gösterebilir. Ona isimlerini söyleyerek uzuvlarını göstermeye devam edin. Sizi tekrar edebilir ve bu şekilde öğrenmeye devam edecektir. Bebeğiniz İlginizi çekmek için gülümser, kahkaha atar, çığlık atar, ağlar ve bağırır. Sizden sürekli ilgi isteyecektir.

15 Aylık Çocuk - Sosyal Yetenekler

Bebeğiniz, büyüme sürecinde duygularını kontrol edemeyebilir. Mesela sinirlenebilir, arkadaşını ısırabilir, vurabilir. Bu durumda sakinliğinizi koruyarak, önce zarar verdiği çocuğun durumunu kontrol edin. Ne yaptığını anlaması için kesinlikle kısasa kısas uygulamayın. Bunu yaparsanız, aksine bu davranışın doğru olduğunu düşünecektir. Bunun yerine, “ısırmak yok!” demeniz yeterli gelecektir. Bazı ebeveynler sırf çocukları birkaç saat sessiz kalsın diye onları TV ya da tabletle baş başa bırakır. Bu durum çocukların bağımlılık geliştirmesine neden olur. Yaşları ilerledikçe, saatlerce tabletle oynayan ya da TV izleyen çocuklar haline gelirler. Bu da onları kendi başına ya da başka çocuklarla oynamaktan alıkoyar, sosyalleşmelerini engeller. Bebeğinize bir iyilik yapın ve TV’yi kapalı tutun, her sıkıldığınızda eline tableti ya da bilgisayarı tutuşturmayın. Çocuk kanalları bile söz konusu olsa, televizyon bebeğinizin birincil ihtiyacı değildir. Bebeğinizin gelişimi için elzem olan kas egzersizini, otururken yaptıramazsınız. Verileni alır, kendisi bir şey araştıramaz, keşfedemez, öğrenme metotlarını özümseyemez. Onunla birlikte siz de TV izlemiyorsanız, yalnız kalır. Bu durum öğrenme bozukluklarına, sosyal fobilere ve fiziksel gelişim bozukluklarına davetiye çıkarır. Bebeğiniz sizinle birlikte top oynamayı çok sever. Sık sık fiziksel gelişimine de katkıda bulunacak bu oyunu birlikte oynayın. Etrafı döküp saçmasına, üstünü kirletmesine izin verin. Kalıcı bir zarar vermediği sürece, bunlar oyunun parçasıdır. Hayır’ları daha önemli ve acil durumlar için kullanın. “Hayır” kelimesini önemsizleştirmeyin.

15 Aylık Çocuk - Diğer Değişiklikler

Bebeğiniz küçük bir bardaktan rahatça su içebilir. Kalemle düz çizgiler çizebilir. Evinizin içindeki bitkileri mutlaka araştırın ve ne gibi etkileri olduğundan emin olun. Bu dönemde her şeye karşı çok meraklı olduklarından, ne var ne yoksa ağızlarına götürebilirler. Birçok bitki yendiği, hatta dokunulduğu takdirde bile zehirli olabilir. Bazıları kusturur, bazıları nabzı hızlandırır, ishal ya da kabız yapabilir. Zehirlenmeler bu aylarda çok yaygındır. Evinizin içini güvenli haline getirmeniz önemlidir. Zararlı her şeyin kilit altında ve çocuğunuzun ulaşabileceği yerlerden uzakta olmasına özen gösterin. Kilit olmazsa artık yürüdükleri ve iyice hareketlendikleri için, bir şekilde tırmanarak daha önceleri ulaşamadıkları yerlere ulaşabilirler. Doktorunuzun ve diğer acil servis hizmetlerinin telefon numaralarını evde telefonunuza yakın bir yerde asılı bulundurun ya da cep telefonunuzun sık kullanılanlarına ekleyin. Eğer böyle bir durum gerçekleşirse, çocuğunuzun yediği, içtiği maddenin kutusunu ya da olası maddeleri de yanınızda götürün. Saati not alın, panik olmamaya çalışın. Soğukkanlılıkla bebeğinizi en yakın hastanenin acil servisine ulaştırın. Kendi kendinize kusturmaya ya da tedavi etmeye kesinlikle çalışmayın. Büyük ihtimalle bebeğiniz artık yürüyor. Yine de hala öğrenme aşamasında olduğunu unutmayın. Sık sık düşebilir ama siz izin verirseniz, kendini toparlayarak ayağa kalkar. Geri geri yürümeye ya da koşmaya çalışır. Eğilerek, istediği bir şeyi yerden alabilir. Güvenliğini gözeterek, ona gelişimini destekleyecek özgür bir alan sağlayın.

15 Aylık Çocuk - Aşılar

Bu ayda yaptırılacak herhangi bir aşı bulunmuyor.