10 Aylık Bebek - Dinleme ve İlgi

Bebeğinizin sizinle daima iletişim içinde olduğunu unutmayın. İlk konuşma deneyimi için belki bir-iki aya daha ihtiyacınız var ama o sizinle konuşmasa da bir bağlantı halinde. Bebeğiniz konuşmaya benzer sesler çıkarmanın yanı sıra sizi dinlemeyi de çok seviyor; onunla konuşmanızdan çok hoşlanıyor. Artık basit ifadeleri komut ve kelimeleri kolaylıkla anlayabiliyor. Bazı bebekler bu aylarda bilinçli sözcükler kullanabilir ve isteklerinize tepki verir.


10 Aylık Bebek - Anlama

Saklanıp, tekrar ortaya çıktığınız oyunlar, (ce-ee), görünüp, kaybolduğunuz küçük numaralar bebeğinizi mest eder. Örneğin sevdiği battaniyeyi alıp, yüzünüzü kapatıp açarak onu eğlendirebilirsiniz. Ya da vücudunun bir bölümünü battaniyenin altına saklayıp onu aramanız ve bunu yaparken sevecen seslerle oyun oynadığınızı ifade etmeniz, onun gelişimi ve keyif alması için harika bir yöntemdir. Eğer farklı nesneler ya da oyuncaklarla oyuna başlamıyorsa, ilk olarak bunu elinizle yapmayı deneyin. Sizi mutlaka taklit edecek, bu süreçten keyif alacak ve algıda devamlılık becerisi gelişecektir. Her hareketinizi mutlaka bebeğinize anlatın, açıklayın çünkü sizi dinlemeye bayılıyor. Şarkı dinlemek, melodiler duymak bebeğiniz için çok önemlidir. Müzikle beraber el hareketleri yapın, şarkı sözlerini hareketlerinizle destekleyin. Şarkıda yürüdüm diyorsa yürüyün, güldüm diyorsa gülün. Böylece kavramlar ve kelimeler arasında bağlantı kurmaya başlayacak ve anladığı komutlar artacaktır. Bu aylar, bebeğinizin hafızası için çok büyük gelişmeler kaydedilen dönemlerdir. Artık, bir şeyin nerede olduğunu anlamak ve hatırlamak için onu sürekli görmesi gerekmez. 10 aylık bebekler nesne devamlılığını sağlayan oyunları oynamamayı çok sever.

10 Aylık Bebek - Sesler ve Konuşma

Artık bebek dilinde ve sesinizi değiştirerek konuşmayın. Çünkü bebeğiniz konuşma becerisini sizi taklit ederek geliştiriyor ve doğru konuşabilmesi için doğru kelimeleri, düzgün vurgular ve net seslerle işitmesi gerekiyor. Bunun için ona tüm gününüzü basitçe anlatabilirsiniz. Bebeğiniz sizi dinlerken sözcüklerinizdeki kesin vurguları tekrarlamaya çalışacaktır. Konuşma eğitimi için suyu işaret ettiğinde, ona soru sorarak isteğini kesinleştirmeye çalışın: “Su mu istiyorsun?” Onunla sürekli konuşmalısınız, çok önemli. Bebeğiniz bir yerde oturuyor ve kalkmak için niyet gösteriyorsa, bunu el hareketleriyle göstermesi ve ifade etmesi için onu teşvik edin. Aynı zamanda bu durumu sözcüklerinizle de destekleyin: “Kalmak mı istiyorsun? İnmek mi istiyorsun?” Ellerinizle konuşmalarınızı destekleyin, onu yönlendirin. Sizin sözcüklerinizi ve hareketlerinizi taklit etmeye çalışacaktır.

10 Aylık Bebek - Sosyal Yetenekler

Bir yere giderken, anlamayacağını düşünseniz bile, bebeğinize geri döneceğinizi söylemeniz devamlılık algısı nedeniyle çok önemlidir. Gidip, geleceğinizi anlatmanız ona bilişsel anlamda güven verir. Gittiğinizde, geri geleceğinizi bilmek bebeğiniz için büyün önem arz eder. Bu dönemde sık görülen ayrılık endişesini sizin ilgi ve sevginizle atlatacaktır. Rutininizi korumak adına, ayrıldığınız her zaman ona el sallayın, gitmekte olduğunuzu belirtin ve tekrar geleceğinizi söyleyin. Her el sallayışınız, onun da size el sallaması için bir fırsattır. Bir zaman sonra kaçınılmaz olarak sizinle birlikte el sallamayı öğrenecektir. Gelişim sürecinde rutinler gerçekten çok önemlidir. "Evetler" ve "hayırlar" sık sık değişmemelidir. Ona koyduğunuz kuralların değişmemesine, evdeki ortamın karışık olmamasına özen gösterin. Bebeğiniz, dün neye hayır dediğinizi hatırlamasa da bu konuda tutarlı olmak, ilerde kuralları daha iyi uygulatabilmenizi sağlayacaktır.

10 Aylık Bebek - Diğer Değişiklikler

Bebeğiniz 10. ay civarında artık tutunarak ayağa kalkabilmelidir. Emekleyerek ya da sürünerek hareket eder. Evdeki eşyalara dayanarak belirli alanlarda dolaşır. Eğer elinden tutarsanız, yürümeye çalışacaktır. Ayrıca yatar vaziyetteyken, kalkıp, oturabilir. Bebeklerin büyük bir kısmı 1 yaşını doldurmaya yakınken yürür, o nedenle 10 ay desteksiz yürümek için henüz erken bir zamandır. O nedenle "bebeğim yürümüyor" diye endişelenmek için şu an çok erken. Ona rastgele çizimler yapması için kâğıt kalem verebilirsiniz. Yürüteç gelişmiş dünyada kullanılması tavsiye edilmeyen bir araçtır. Kullanılmasının çeşitli sakıncaları vardır ve bebeğinizin gelişimi açısından pek çok risk taşır. Çünkü yürüteç kullandığınızda, bebeğinizin fiziksel olarak hazır olmadığı şeyleri yapması için ona imkân tanımış olursunuz. Bu da ciddi kaza ve yaralanmalara sebep olabilir. Yürüteçler, bebeklerin olması gerektiğinden çok daha hızlı hareket etmesini sağlar. Bu nedenle kontrolünüz altında olmayan şeylere uzanması, çekmesi, düşürmesi, kendine zarar vermesi olasıdır. O nedenle yürüteç kullanmanız tavsiye edilmez. Çok hareketli olmayan sakin bebekler, normal bir gelişim süreci geçiriyor olabilirler. Bebeklerin sürekli yürümeye çalışmaları ya da emeklemeleri beklenemez. Fakat bebeğiniz bu aya kadar hiç emeklemediyse ya da bir yere tutunup kalkmadıysa, bu durum sizi endişelendirebilir. Bazı bebekler denemektense, gözlemlemeyi tercih ederler. Onların ortopedik gelişimlerini doktor kontrolünde tuttuğunuz sürece, endişelenmenize gerek yok. Çok büyük ihtimalle bebeğiniz birden hareketlenmeye, tutunarak ayaklanmaya ya da emeklemeye başlayacaktır. Bazı bebekler emeklemek yerinde, popolarının üzerinde hareket etmeye çalışır. Bazıları, karınlarının üzerinde sürünerek bir yerden bir yere giderler. Bazıları ise sabit bir noktaya tutup, etrafında dolaşırlar.

10 Aylık Bebek - Aşılar

Bu ayda yaptırılacak herhangi bir aşı bulunmuyor.