8 Aylık Bebek - Dinleme ve İlgi
8 aylık olan bebeğiniz artık basit, kavraması ve öğrenmesi kolay oyunları kolayca öğrenebilir hale gelir. Bu özelliğini geliştirmek için onunla sık sık oyun oynayın. Sizi ilgiyle izleyecek ve dinleyecektir.
8 Aylık Bebek - Anlama
Özellikle son iki ayda aynalarla oldukça içli dışlı olan bebeğiniz, artık fotoğrafına baktığında ya da aynadaki yansımasını izlediğinde fark edebilir. Onun inceleyebilmesi için, büyük resimlerden oluşan bir fotoğraf albümü oluşturup, sevdiklerinizin fotoğraflarını isimlerini söylerek ona gösterebilirsiniz. Bebeğinizin etrafındaki olayları anlamak için sürdürdüğü keşifleri bu aylarda da artarak devam eder. Eline aldığı nesneleri sallamaya, yere çarpmaya, fırlatmaya, ses çıkarıp çıkarmadığını veya değişmediğini kontrol etmeye çalışır. Örneğin, eğer telefonla konuştuğunuzda sizi izliyorsa ona dikkatle bakın; bir süre sonra sizi taklit etmeye elini telefon şekline getirip kulağına götürmeye başlayabilir. Bebeğiniz bu aylarda eşyaları işaret parmağıyla göstermeye başlayacaktır. İşaret ettiği eşyalara uzanmak isteyebilir. Eğer gösterdiği şey uygunsa, alıp bebeğinize verebilirsiniz. Veremiyorsanız bile en azından ona işaret ettiği nesnenin adını söyleyin. Nesneye ve sizin konuşmalarınıza dikkat ettiğini ve bazılarını anladığını göreceksiniz.
8 Aylık Bebek - Sesler ve Konuşma
Siz ya da babası işe giderken ona “güle güle” diyebilir, “bay bay” hareketi yapabilirsiniz. Bunu taklit etmeyi çok kısa sürede öğrenir. Artık bebeğinizin isteklerini belirtmesi için tek aracı ağlamak değildir. Örneğin susadıysa, suyu gördüğü zaman sevinir ya da acıktıysa ona yemek hazırlamanız onu mutlu edecektir. Anneden ayrıldığı zaman endişelendiğini belli eder. Bebeğinizin çıkardığı sesler ve mimikler iyice anlam ifade etmeye başlar. Keskin ve kesik kesik hecelemeler artar. Ses ve mimik taklitlerinde gelişme gösterir. Bebeğiniz gülümseme, hapşırma gibi belirgin ve güçlü sesleri taklit eder. İlgi çekmek için çığlık atabilir, yüksek sesle bağırabilir ya da kahkahalarla güler.
8 Aylık Bebek - Sosyal Yetenekler
Bu dönemde düzenli uykuya alışmış olan bebeğinizin uyuma düzeninde kesilmeler ve değişimler görebilirsiniz. Bebeğiniz aniden gecenin tam ortasına uyanabilir. Bu durum bu aylarda sık rastlanan bir gelişmedir. Eğer ona zaman tanırsanız tekrar kendi kendine uykuya dalabilir, eğer dalamıyorsa ağlama krizine girebilir. Büyüme enerjisinin verdiği hareketle bebeğiniz kendisine epey heyecanlı ve değişik gelen şeyler yapmayı öğrenmektedir. Ayakta durmaya çalışmak, dönmek, yuvarlanmak, eşyalara farklı bir şekilde tutunmak gibi şeyler onun için oyundur. Bu aylardaki bebekler kendisini uyutmaya gelen ailelerine “oyun oynama isteklerini” belli edebilirler. Bu durum özellikle çalışan ebeveynler için oldukça rahatsız edicidir fakat geçici bir dönem olduğunu unutulmamalıdır. Bebeğiniz her an dünyayı keşfetmekte olduğu için, uykusunu bölerek bu süreci devam ettirmeye çalışmaktadır. Genellikle aile bireyleri ile iyi iletişim içinde olsa da, bebeğiniz hâlâ yabancılara karşı soğukluk gösterebilir.
8 Aylık Bebek - Diğer Değişiklikler
Bebeğinizin göz rengi bu zamanlarda artık netleşmiştir. Bebeğiniz eğer tam olarak hareketlendiyse, bütün evi keşfetmeye başlayacaktır. Bu nedenle sadece kendi odasını değil, tüm evi yeni bir gözle elden geçirmelisiniz. Bunun için bir bebek gibi düşünerek girebileceği en küçük deliği, çarpabileceği en sivri köşeyi, güvenliksiz bir prizi ve kaygan zeminleri gözden geçirmelisiniz. Bebeğiniz hala emiyorsa, anne sütü enerjisinin en önemli kaynaklarından biridir. Eğer sütünüz bolsa günlük enerjisini anne sütünden sağlama oranı %80’i bulabilir. Artık ayakta durmaya başladıysa, doktorunuza danışarak uygun bir ayakkabı araştırmaya başlayabilirsiniz. Yürümesine yardımcı olmak için, tutunarak ilerleyebileceği, tekerlekli, güvenli bir oyuncak alabilirsiniz. Bu adım atma cesaretini ona verir ve bacak kaslarını güçlendirir. Ayaklarının da güçlenmesi için, evde çıplak ayakla yürümesi daha makbuldür. Bebeğinizin zihinsel aktiviteler açısından en yoğun olduğu dönemlere girdiniz. Elleri sürekli hareketlidir, vücudunun diğer bölümleri de kıpır kıpırdır. Artık başparmağını iyice kullanabilmektedir. Eşyaları iyice sıkı biçimde kavrayabilir. Küçük nesneleri itmek ve minik boşlukları kurcalamak için işaret parmağını kullanmaya başlar. Artık bebeğinize uygun bir bardak alabilirsiniz. Tabii eğer daha önce biberon dışında bir kapla bebeğinizi buna alıştırdıysanız... Artık bu aylarda bebeğiniz yanında herhangi bir destek olmadan oturmaya başlayabilir. Ayağa kalkma eğilimleri gösterir, genellikle tutunarak kısa süre için ayağa kalkar. Emeklemek onun için artık daha kolaydır. Kollarının altından kaldırır ve ayakta tutarsanız adım atma refleksi gösterir. Merdivenlere tırmanması kolaylaşacağından bu konudaki önlemlerinize azami dikkat etmeniz gerekir. Bebeğiniz hala emiyorsa, anne sütü enerjisinin en önemli kaynaklarından biridir. Eğer sütünüz bolsa günlük enerjisini anne sütünden sağlama oranı %80’i bulabilir. Bebeğinize yuvarlanması ve bazı şeylere uzanması için fırsat sağlayın. Eğer ulaşmak için kendini zorluyorsa ona yardımcı olabilirsiniz.
8 Aylık Bebek - Aşılar
Bu ayda yaptırılacak herhangi bir aşı bulunmuyor.