13 Aylık Çocuk - Dinleme ve İlgi

Bebeğinizin ilgisini çekecek görsel ağırlıklı kitapları alın ona göstererek okuyun. Aynı zamanda basit masal kitapları da onun için harikadır. Defalarca, aynı şeyi okumak zorunda kalabilirsiniz ama bu sözcükleri ezberlemesi için idealdir. Dil gelişmesini sağlayan en önemli araç kitaplar ve ona okuyacağınız öykülerdir. Çocuğunuzu televizyonun önünde bırakarak, konuşmayı öğretmeye çalışmayın. Konuşmayı öğrenme sürecini kontrolünüz dâhilinde sağlıklı biçimde sürdürün.


13 Aylık Çocuk - Anlama

Bebeğiniz 13. ay ve civarında basit talimatları ve isteklerinizi kolayca anlamaktadır.

13 Aylık Çocuk - Sesler ve Konuşma

Şimdilik kelime haznesinde birkaç kelime olsa da bebeğiniz gelişime açıktır. Anne ve baba kelimelerinin yanı sıra, sıklıkla kamyon, araba, bebek, kitap, ördek, köpek, kedi gibi ilgisini çeken şeyleri söylemeyi öğrenir. Söylediği kelimeleri bebeğinize tekrar etmeniz çok önemlidir. Hem nasıl söyleneceğini daha öğrenir hem de başarısından sevinç duyar.

13 Aylık Çocuk - Sosyal Yetenekler

Herhangi bir oyuncakla al-ver oyunu yapabilirsiniz. Size oyuncağı geri verdiğinde, ona teşekkür etmeyi unutmayın. Bazı küçük eşyaları ona getirterek, farklı nesneleri öğrenmesini ve tanımasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin size daima ihtiyacı var ama bu aylarda bağımlılığı da oldukça artacaktır. Ayrıldığınızda arkanızdan ağlayabilir, bu durum 18. aya kadar artış gösterse bile sonrasında giderek azalır. Azalması için her defasında ona geri geleceğinizi söylemeyi unutmayın. En sevdiği oyunlardan biri saklambaç olacaktır. Sanki onu arıyor, ama bulamıyormuşsunuz gibi yapmanız, onu oldukça güldürecektir. Eğer o sizi ararsa, hemen bulmasını sağlayın. Çünkü başarma hissi çok hoşuna gidecektir.

13 Aylık Çocuk - Diğer Değişiklikler

Dünya bebeğiniz için bir oyun alanı. Sürprizlerle dolu çevrede her şey keşfedilmek için bekliyor. Keşfetmek bebeğinizin en sevdiği şeydir. Sizin için basit görünen bir hareket, onun için çok zevkli olabilir. O nedenle defalarca tekrarlamasına şaşırmayın. Ona zorla yemek yedirmeye çalışmayın. Eğer az da olsa yediyse, fakat daha fazla yemek istemiyorsa doymuştur. Ne kadar yiyeceğine karar vermesine izin verin. Zaten doymadıysa, acıktığı zaman tekrar yemek isteyecektir. Siz ona sağlıklı yiyecekler sunmaya ve yemek rutininizi bozmamaya çalışın. Son aylarını kesintisiz uykuyla geçiren bebeğinizin uyku düzeni bu ay sekteye uğrayabilir. Çünkü rüya görmeye başlar ve bu onu uyandırabilir. Gece uykuları bölünüyorsa, onu tekrar uyutmak için sarılın, sakinleştirin ve uyku rutinine geri döndürerek uyutun. Artık küçük bir insanla berabersiniz. Dışarı çıktığında ona ait eşyalar yanınızda olmalı. Ona özel yiyecekler, sevdiği oyuncaklar, bolca ıslak mendil, bez, yedek kıyafet, süt, su, biberon, suluk vb. şeyler yanınızdan eksik olmasın. Bebeğiniz kiloluysa, bu aylarda hareketliliği arttığı için kilo kaybı gözlemlenebilir. Ayrıca yemek seçmeye de başlayacaktır. Bazılarını hiç yemek istemez, bazılarını ise hiç yememiş gibi saldırarak yer. Kilo alma hızı bu dönemde yavaşlayabilir. Bu dönemlerde bebeğiniz iştahı azalabilir. Bu durumda endişelenmeyin. Büyüme hızı giderek yavaşladığı için, eskisinden az gıdaya ihtiyaç duyması normaldir. Ya da daha önceden emarelerini göstermediyse diş çıkarma dönemine de girmiş olabilir. Bu yemek isteğini azaltacaktır. Yemek yerken etrafı kirletmesiyle karşılaşabilirsiniz. Bu dönemde, bu durum sık sık gerçekleşir. Eliyle yemek ister, kaşığını fırlatır, ellerini yemeğin içine sokar. Böyle durumlarda ona kızmayın, sakince yapmaması gerektiğini anlatın. Büyük boy bir bebek önlüğü ve mama sandalyesinin altına geniş bir örtü koyarak etrafı temiz tutmaya çalışın. Zorlanabilirsiniz, ama unutmayın; bebeğiniz dünyayı keşfetmeye çalışıyor. Eğer yemek yerken ona sık sık kızarsanız, yemek yeme sürecini olumsuz duygularla ilişkilendirirsiniz. Kâğıt kalem kullanmasını sağlayarak, tutuşunu güçlendirebilirsiniz. Çocuklerin çoğu, bu dönemde yürümeye yeni başlamış durumdadır. Çoğu, dengesiz olarak 1-2 adım atabilir. Eğer henüz kendi başına yürüyemiyor, eşyalara tutunarak ayakta duruyorsa, biraz daha sabretmeniz gerek. Yürürken dengesizse, yürürken iteceği oyuncaklar almak faydalı olacaktır. Her bebeğin gelişme süreci kendine hastır. Bebeğiniz 18 aylık olana kadar kendi başına yürüyemeyebilir. Endişeleniyorsanız, durumunu doktorunuza danışabilirsiniz.

13 Aylık Çocuk - Aşılar

Bu ayda yaptırılacak herhangi bir aşı bulunmuyor.