25-26-27 Aylık Çocuk - Dinleme ve İlgi

Dil gelişimine katkıda bulunmak için bebeğinizle konuşmaya ve diyalog kurmaya devam edin. 2 yaşındaki (ve civarındaki) bebeğiniz için okuma ve dinleme seansları da oldukça faydalı olacaktır. Bebeğinizin konsantrasyonu ve bir şeyle kesintisiz olarak ilgilenme süresi artmıştır. Oyuncaklarıyla, çizimleriyle, kitaplarıyla daha uzun süre ilgilenebilir. Bebeğiniz uzun cevapları olan sorular sormaktan hoşlanabilir. Niye sorularını sık sık sorar. Açıklama bekler. Sorularına cevap verin ve sabırlı olun. Olayları ilişkilendirmek için “Niye yemek pişiyor? Çünkü karnımızı doyurmak için yemek yeriz” şeklinde, cevaplama da yapabilirsiniz. Hem öğrenir, hem de aradığı cevabı almış olur. Ona mutlaka bir cevap verin, nedenleri açıklayın, kuralları anlamasını ve neden sonuç ilişkisi kurmasını sağlayın. Doğru bir şey yaptığında onu teşvik edin. Sınırları zorlamayı sevecektir. Bu anne babayı yorabilir, fakat sınır çizmek çocuklarınızın gerçek dünyayı anlaması için geçerlidir. Kararlı ve tutarlı sınırlar, onların gelişimini destekleyerek, kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olur.


25-26-27 Aylık Çocuk - Anlama

Artık bebeğinize iki aşamalı komutlar verebilirsiniz. “Oyuncağını yerden al ve oyuncak kutusuna koy” derseniz, bunu anlayacaktır. Artık eşyaları türlerine göre birbirinden ayırıp kategorize edebilir. Fakat soyut kavramlar için bu durum henüz geçerli değildir. Hafızası gelişse de soyut / somut ayrımını henüz yapamaz. Dolayısı ile onu canavar gelecek diye korkutursanız, bunu gerçek sanmasına neden olarak gece terörü yaşatabilirsiniz. Zaman konusunda bebeğinize mümkün olduğunca esnek davranmaya çalışın. Her geçen gün çocuğunuzun dikkat etme ve odaklanma süresi biraz daha uzamaktadır. Bazen öyle bir şekilde odaklanır ki adeta gerçeklikten koparak oyuna dalabilir. Bu gibi durumlarda araya girmenizi istemeyecektir. Onun işini aniden bölmek yerine, önceden uyararak bir sonraki aktiviteye davet edebilirsiniz; “5 dakika daha oynayabilirsin. Sonra uykuya dalacağız.” gibi. Çocuğunuz soyut kavramları kafasında oluşturamasa da zihninde görseller canlandırabilir, hayal edebilir, eşyaları kategorize edebilir, düzenleyebilir. Bir sayfadaki benzer şekilleri parmağıyla işaretleyebilir. Hafızası hala gelişiyor fakat kavramları daha yeni yeni anlıyor.

25-26-27 Aylık Çocuk - Sesler ve Konuşma

Bu aylarda bebeğiniz elliden fazla kelime kullanır. 4 yaşına kadar tam anlamıyla mânâlı biçimde konuşamayabilir ve söylediklerinin yarısını anlamayabilirsiniz. Bu gayet normaldir. Endişelenmeyin. Bu dönemlerde iki-üç kelimeden oluşan basit cümleler kurabilir.

25-26-27 Aylık Çocuk - Sosyal Yetenekler

Bu yaşlarda bebeğiniz duygularını maskelemeye (gizlemeye) başlar. Cinsiyet ayrımı da yavaş yavaş bu yaşlarda başlar. Bir kadına ayrı, bir erkeğe ayrı davranış geliştirmeye başlayacaktır. Bu dönemlerde iki cinsten de davranış şekli taklit edebilir, gelişiminin bir aşaması olarak deney yapmaktadır. Sağlıklı karakter gelişimi için onu bu konuda zorlamamaya dikkat edin. Sorular bu dönemlerin vazgeçilmezidir. 2 yaşındaki bebeğiniz sürekli soru soracaktır. Zaman zaman gerçekten açıklama yapmanızı bekler, kimi zamansa sadece ilgi çekmek için sorar. Siz yine de mümkün olduğunca mantıklı cevaplar verin ve dünyayı öğrenmesine yardımcı olur. Çocuğunuzdan mükemmel olmasını beklemeyin. Belirli durumlarda sinirlenmesi, ağlaması, hırçınlaşması normaldir. Ona sanki bir yetişkinmiş gibi tavır almak yerine, konuşmayı deneyin. Bu çoğu zaman sorununu çözecektir. Eğer bir şeyi doğru yapıyorsa, onu mutlaka takdir edin. Bu yaşlarda çok meraklı olduğu için sürekli soru sorması sizi yorabilir fakat sabırlı olun. Kuralların sebebini anlamasını sağlamanız, onlara uymasını kolaylaştırır. Yeter ki siz tutarlı ve net olun.

25-26-27 Aylık Çocuk - Diğer Değişiklikler

(Yutmayacağı büyüklükte olmalarına dikkat ettiğiniz) Lego’larla oynamak, yapbozları düzenlemek, hareket ettirmek onunu motor becerilerini geliştirir, el göz koordinasyonunu güçlendirir. Bebeğiniz kendi başına ayakkabılarını, çoraplarını çıkarabilir. İkinci yaş gününden sonra incelip uzamaya ve kilo kaybetmeye devam edecektir. Gövde uzayacak, kafa ve eklemler daha yavaş gelişecektir. Vücut yapıları gün geçtikçe yetişkinlere benzer. Yani bunun beslenme ile ilgisi yoktur. Üzülüp, çocuğunuzu aşırı beslemeyin. Yardımınız olmadan da günlük temizliğini sağlar. Elini yüzünü yıkar. Dişlerini fırçalar. Gelişme hızının eskisine göre azalmasıyla birlikte, uykuya duyulan ihtiyaç da azalır. İki yaş için tam olarak doğru bir uyku süresi ve aralığı yoktur. Gecede 9-13 saat arası uyumaları gerekebilir. Gündüz uykusu ya tamamen kesilir, ya da kısalır. Bebeğinizin kendine yetecek kadar uyumasına ve enerji toplamasına izin verin. Aynı zamanda uyku, büyüme sürecinin en büyük destekçisidir. Bebeğiniz kitap sayfalarını çevirip, size göstererek okumanızı isteyebilir. Bebeğinizin gelişim süreci dolayısıyla enerjisi çok fazla olduğu için, en iyisi koşup oynamasıdır. Sürekli hareket etmek, onun fiziksel becerilerinin gelişmesini sağlar. Bebeğiniz kulplu bir bardağı tek eliyle tutabilir. Bebeğiniz artık hareketlerini çok daha kolay gerçekleştirir. Kolayca zıplayabilir, tırmanabilir, top oynar. Sağlıklı yaşam ve kişisel temizlik hususlarının temelini bu yaşlarda atabilirsiniz. Bu kazanımların, hayatı boyunca süreceğini unutmayın. Tuvaletten çıktıktan sonra ellerini yıkamak, yemek yedikten sonra dişlerini fırçalamak ya da meyve / sebze yemek gibi alışkanlıkları ona bu yaşlarda kazandırabilirsiniz.