3 Aylık Bebek - Dinleme ve İlgi

3 aylık bebekler insanları ve eşyaları tanıyabilirler. Bazı bebeklerin favori oyuncakları olabilir; çıngıraklı bir balık, yumuşak bir battaniye ya da küçük bir keçe parçası gibi. Eğer bebeğinizi rahatlatmak istiyorsanız, sevdiği objeyi yanında bırakabilirsiniz.


3 Aylık Bebek - Anlama

Bebeğiniz odaya girdiğinizde heyecanlanır ve annesini tanıdığını ifade eder. Yabancılara da aynı şekilde gülümseyebilir. Nesneleri takip etme konusundaki algısı ve becerisi güçlenir. Kavrayışı gelişmeye devam eder; çıngırakla oynamaya başlar ve oyuncakları kısa süre elinde tutabilir.

3 Aylık Bebek - Sesler ve Konuşma

Bebeğiniz sizin yardımınız veya teşvikiniz olmadan, kendi kendine bebek dilinde konuşmaya, “agu” benzeri sesler ve kısa heceler çıkarmaya başlar. Bazen kendiliğinden güler ve gülüşü eskisine oranla daha seslidir.

3 Aylık Bebek - Sosyal Yetenekler

Bebeğinizi farklı şekillerde tutmanız, onun kaslarını geliştirir ve bu hareketler ona oldukça zevk verir. Bu pozisyonlarda onu tutmanız, onunla konuşmanız ve gelişimine yardımcı olmanız sayesinde sizle daha sağlıklı biçimde sosyalleşecektir. Örneğin, onu otururken kolunuzla destekleyin ya da sallanan bir oyuncakta yüzüstü ya da sırt üstü duracak şekilde tutun. Bu durumda hoşuna gidecek bir sürü seçenek keşfedebilirsiniz. Oyun oynarken güvenliği de göz önünde tutarak yeni tutma şekilleri keşfedin ve sık sık yeni pozisyonlar deneyin. Bu ayda bebeğiniz isteklerini daha net belirtmeye başlar. Uyku, oyun oynama, beslenme gibi aktiviteleri artık bir düzene girmiştir. Bu nedenle 3. ay aileler için kilometre taşıdır. Bebeğinize sık sık gülümsemeye devam edin. Çünkü bu onunla ilgilendiğinizi gösterir ve gülümsediğinizi görmek onun hoşuna gider. Bebekler aynalara bakmayı çok severler. Çünkü bu birçok detayı öğrenmelerini, kendilerini tanımalarını sağlar. Onunla, cevap alamayacak olsanız bile gördüğü şeyler hakkında konuşabilirsiniz. Organlarının isimlerini söyleyerek burnunu, gözlerini, ağzını gösterin. Oyun halısı üzerinde oynamasına müsaade edeceğiniz, kırılmayacak güvenli bir ayna ile etkileşime girmesi, onun dakikalarca kendini seyrederek oyalanmasını ve yeni şeyler öğrenmesini sağlar. Dokunarak dünyayı algılamaya devam etmesi ve bu yönde gelişim göstermesi için, farklı yüzey, nesne ve oyuncaklara dokunmasına olanak sağlayın. Onun için kendisini geliştirmenin ve ifade etmenin en önemli yollarından biri de dokunarak öğrenmektir. Kucak hâlâ en sevdiği yerdir, o nedenle bebeğinizi mutlu etmek ve sevindirmek için bolca kucağınıza alın.

3 Aylık Bebek - Diğer Değişiklikler

Oyuncakları eliyle kavrayabildiğini fark ettiğinde bu hareketin üzerine yoğunlaşacaktır. Örneğin bir çıngırak tutuyorsa, diğer eliyle de zilini oynatmayı deneyebilir. Bu hareket, sebep / sonuç bağıntısını kurmayı sağlamak adına bebeğinizin zihnen atmış olduğu ilk adımdır. Ne kadar çok şeyi neden / sonuç ilişkisiyle yapabildiğini algılarsa, beyninin o bölgeleri o kadar çok gelişir. Örneğin, oyuncakları ve nesneleri ağzına götürme eğilimi yüksektir. Çünkü dünyayı ilk olarak ağız yoluyla, emerek keşfetmiştir. Ayrıca artık yalnızca gözleriyle değil, baş hareketleriyle de yer değiştiren nesneleri takip eder. Dokunduğunuzda elini kaldırmak ya da elinizi yaklaştırdığınızda başını çevirmek gibi, kendini sakınma refleksleri de gelişmeye başlar. Kavrama becerisi bu aylarda daha da gelişmiş olur. El ve parmaklarına duyduğu ilgi artarak devam eder. Sırt üstü yatarken, ellerini kaldırıp, kıpırdatarak onları izler. Ellerini hızlıca hareket ettirebilir, gözleri ve başıyla kendi hareketlerini takip eder. Ellerini çırparak ses çıkarmak, bebeğinizin en hoşuna giden keşiflerden biri olacaktır. Bu aşamaları geçtikçe ellerini oldukça yararlı bir alet olarak kontrol edebilmeyi öğrenecek ve onları çevresindeki tüm ilginçliklere dokunarak keşfetmek için kullanmaya çalışacaktır. Bebeğiniz bu aylarda rahatça başını kontrol edebilir hâle gelmiş olmalıdır; onu dimdik tutabilir, çenesini 45 dereceye kadar kaldırabilir. Ellerinden tutup ayağa kaldırdığınızda ya da yüzükoyun yatırdığınızda, rahatça nefes alacak biçimde başını kaldırabilir. Yüzükoyun yatağına bırakırsanız, kollarını kullanarak kendisini bu pozisyondan kurtarmaya çalışır. Kollarından yeterince destek alabilirse başını 45 ya da 90 dereceye kadar kaldırarak tutabilir. Bebeğinizi ayakları üzerine diktiğinizde kuvvetle yere basar ve daha belirgin biçimde adım atma girişiminde bulunur. Siz yine de acele etmeyin çünkü yürüyebilmesi için önünde daha çok zaman var.

3 Aylık Bebek - Aşılar

2 aylıkken Rotavirüs aşısını yaptırdıysanız, bu ay yaptıracağınız herhangi bir aşı bulunmuyor.