16 Aylık Çocuk - Dinleme ve İlgi

Bebeğinize diş fırçalamayı öğretmenin zamanı geldi! Bu aylarda bebeklerin, diş fırçalamayı öğrenmekte isteksiz olması normaldir. İlk zamanlar, öğrenene kadar kendi kendine denemesine müsaade edip, sonra asıl fırçalamayı kendiniz, nazikçe yapın. Çocuğunuza diş fırçalamayı öğretmek için bazı ipuçları: Sizin ve diğer aile bireylerinin diş fırçaladığını ona gösterin. Sabah rutininize diş fırçalamayı da eklerseniz, sizi taklit ederek diş fırçalamayı öğrenebilir. Macun kullanmanıza gerek yoktur. Öncelerde sadece ılık su kullanın, çalkalamayı ve tükürmeyi öğrenene kadar diş macunu kullanmayın. Ağız ve diş sağlığı için bu rutini 16 ay civarında vermek önemlidir. Küçük çocuklar için yapılmış, yumuşak bir diş fırçası tercih edin. Fırça istemezse, diş etlerini diş temizleme beziyle ovabilirsiniz. Her sabah ve akşam, diş fırçalaması için onu yüreklendirin. Bu rutin ona faydalı olacaktır. Alışverişe gittiğinizde, kendi yaşına uygun bir fırçayı seçmesini sağlayın. Kendi seçimini daha çabuk kabullenecektir. Diş fırçasını akan suyun altına koymasını ve sonra dişini fırçalamasını sağlayın. Zamanla başaracaktır. Bebeğiniz bu aylarda herhangi bir sesten korkabilir ya da rahatsız olabilir. Kulaklarını kapamayı göstererek, bundan korunabileceğini öğretin. Böylece rahatsızlığını engellemeyi öğrenebilir.


16 Aylık Çocuk - Anlama

Çocukler rutinleri sever. Gelişime ve değişime açık olsalar da günün belirli saatlerinde ne yapacaklarını bilmek isterler. Örneğin, öğle uykusunda yatağına yatmak istiyorsa bunu sağlayın. Rutin ve düzeni olabildiğince korumaya çalışın. Aksi durumlarda nedenini açıklayın. Sizi anlayacaktır. Bebeğinizin algısı geliştiği için boya kalemlerinin yenmeyeceğini ve amacın resim çizmek olduğunu anlayacaktır. Bebeğinize kurallar konusunda tutarlı davranırsanız, onlara uyacaktır. Koltuklarda zıpladığında, raflara tırmandığında ona gülmeyin. Bu ona bunları yapabileceği fikrini verir. Sizin sınırlarınızı zorlayacaktır, uğraşmaktan sıkılıp kendi haline bırakmayın. Sakince, kurallarda ciddi olduğunu gösterin. Defalarca bile sürecek olsa, yapılmasını istemediğiniz bir şeyi sakince uyararak izah edin. Eninde sonunda öğrenecektir. Bebeğiniz sizi anlıyor, dinleyerek ve deneyerek öğreniyor. Taklit de hala işin bir parçası. Kuralların çocuğunuzun sorumlu bir birey olarak yetişmesine katkıda bulunduğunu hatırlayın. Kurallara riayet etmesini istiyorsanız, siz de bunlara uyun. Ona yapmamasını istediğiniz bir şeyi kendiniz yaparak, kötü örnek olmayın. Kuralları çiğniyorsa, ona kızıp bağırmayın. Sadece yapmamasını istemeniz ve bunu ona güzelce anlatmanız etkili olur. En fazla birkaç kez daha tekrarlarsınız. Sabırlı olun. Bebeğinizle yaratıcı oyunlar oynayın, örneğin herhangi bir oyuncağını kutuya koyarak ona nerde olduğunu sorun ve bulması için onu yönlendirin. Onunla birlikte arayın. Kaybolan oyuncağı göstermeniz onu heyecanlandıracaktır. Ayrıca nesne ve kavramların devamlılığını takip etmesini sağlamak onun zihinsel gelişimini de tetikler. Saklanma / bulma oyunlarında sizi ilgiyle takip edecektir.

16 Aylık Çocuk - Sesler ve Konuşma

Bu aylarda bebeğinizin kullandığı kelime sayısı 6-10 arasında değişebilir. Bazı bebeklerin, özellikle erkeklerin daha geç konuştuğu görülmüştür. Ona sık sık kitap okuyor, konuşmasına yardımcı aktivitelerde bulunuyorsanız buna ara vermeden devam edin.

16 Aylık Çocuk - Sosyal Yetenekler

Bebeğiniz tabletle oynamak ya da TV izlemek için hala çok küçük. Birlikte yapacağınız aktiviteler, tüm TV programlarından ya da oyunlardan daha faydalıdır. Bebeğinizi cezalandırmayın. Cezalar öğrenmeyi teşvik eden, olumlu katkıları olan yöntemler değildir. Ceza vermek yerine açıklama ve yönlendirme yapmak daha hızlı ve doğru biçimde öğrenmesini sağlar. Bebeğinizi yönlendirecek sözler kullanmaya başlayabilirsiniz. Birkaç mantıklı kural koyun ve bunlara uyulmasını sağlayın. Bu aylarda itirazlar yükseleceği için, mama sandalyesine oturmak ya da araç koltuğuna yerleşmek bebeğinizin istemediği şeylerin başında gelebilir. Tırmanmak, koşmak, başka yerlere girip çıkmak şu an onun için önceliklidir. Bu nedenle oturmayı onun için keyifli kılın. Örneğin, araç koltuğuna eğlenceli oyuncaklar iliştirebilirsiniz. Çocuklerin tüm ihtiyaçlarını karşılayan birey genelde anneleri olduğu için, ona düşkün olmaları normaldir. Fakat bu bağlılık, bir zaman sonra aşırı bir hal alabilir. Size taparcasına bağlanması iyi gibi görünse de, bu zorlayıcı olur ve kişilik gelişimini sekteye uğratabilir. Ayrıca babanın duyguları da incinebilir. Anne kucağından inmeyen, babaya gitmeyen bebek onu rahatsız edebilir. Anne ve babanın eşit derecede sorumlu ve çocuğuna düşkün, ilgili bireyler olarak kabul edilmesi sağlıklıdır. Bu nedenle bebek bakımında baba da görev almalıdır. Anne, babanın çocuğuna karşı koyduğu bazı kurallarda ya da ufak tefek hatalı davranışlarında müsamahalı olmalıdır. Çünkü ne de olsa babalar, anneler kadar duruma hâkim olamayabilir. Aralarındaki rutin ilişkiyi geliştirmek için onlara zaman tanıyın. Tabii koyduğunuz kuralları istismar etmek için, babadan yardım almasını sağlamamaya dikkat ederek.

16 Aylık Çocuk - Diğer Değişiklikler

Bu aylarda bebeğinizin rutinleşmiş iki uykusu tek ve daha uzun bir öğle uykusuna dönüşebilir. Bir müddet sabah uykusu sırasında sakin aktiviteler yapın. Dışarda olmayın, evde bir şeyler yapın. Bu ayın sonuna kadar sabrederseniz, yeni uyku düzenine alışacaktır.

16 Aylık Çocuk - Aşılar

Bu ayda yaptırılacak herhangi bir aşı bulunmuyor.