28-29-30 Aylık Çocuk - Dinleme ve İlgi

Çocuğunuz kendi başına bir şeyler yapmayı denerken gözünüz sürekli üzerinde olsun. Sınırlar koyun ve ona anlatın. Bu sınırlar pek hoşuna gitmese de bu fikri zamanla kabul edecektir.


28-29-30 Aylık Çocuk - Anlama

Çocuğa bir şey öğretirken onu göstermek ve aynı zamanda açıklamalarda bulunmak daha etkili olacaktır.

28-29-30 Aylık Çocuk - Sesler ve Konuşma

Bebeğiniz akranları ve ailesi ile konuşurken farklı kelime ve ses tonları tercih edebilir. Hatta kendinden küçük bir çocukla konuşurken, daha basit biçimde konuşur. Diğer çocukları, yetişkinleri algılaması değiştikçe, kiminle konuştuğuna bağlı olarak konuşmasının değiştiğini göreceksiniz.

28-29-30 Aylık Çocuk - Sosyal Yetenekler

Bu yaşlarda benmerkezci olduğu için, bencilce davranabilir. Bu huyu sayılmaz. Dönemseldir. Bebeğiniz bu yaşlarda hayali bir arkadaş edinebilir ve bu tamamı ile normaldir. Hiç tanımadığı, hiç bilmediği birisini hayali arkadaş olarak kafasında canlandırabilir. İki buçuk yaşlarında ortaya çıkan bu durum, çocuğunuzun soyut zihin gelişiminin bir parçasıdır ve normaldir. Zaman zaman fikirlerini ona doğrulatırlar ya da bir hata yaparlarsa suçu ona atarlar. Genelde hayali arkadaşlar, altı yaşına basmadan ortadan kalkar. Bu yaşlarda gerçek ve hayal harasındaki fark tamamen bulanıktır. Bu tam olarak yalan söylemek anlamına gelmez. Örneğin oyuncağını kırdıysa, kırmadım diyebilir. Çünkü onu kırmamak istemiştir. Ona kızmayın ve tam olarak ne olduğunu anlatmak konusunda onu cesaretlendirin. Bebeğiniz arkadaşlarının ismini bilir. Hislerini ve fikirlerini onlarla paylaştıkça, diğer çocuklarla oynamaya daha çok ilgi duyar. Onu motive edin, teşvik edin, canlandırın. Bir şeyi başaramazsa çabasını övün, azarlamayın. Hemen yardıma koşmayın, kendi başarısı için fırsat tanıyın. Kendi hızıyla da olsa işini kendisinin görmesi önemlidir. Hazır olmadığı şeylere zorlamayın. Memnun olmasa bile sınırları ve kuralları hatırlatın, açıklayın. İş yaparken etrafı dağıtmasını, sürecin bir parçası olarak görün. Ellerini yıkamayı öğrenirken, her tarafı ıslatabilir. Önemli olan, süreç bittiğinde toplaması gerektiğini de öğrenmesidir. Çocuğunuzun doğal karakteri kendini göstermeye başladıkça, onu özellikleri konusunda yadırgamak yerine onaylayın. Sakin, maceracı, iletişimci olabilir. Sizin için bunun uygun olduğunu gösterin. Onu sizin istediğiniz gibi olmaya zorlamayın. Dünyayı algılayışını desteklemek, onu güvenli ve sağlıklı bir karakter gelişim sürecine sokar. İlk oyun arkadaşı hatta en iyi arkadaşı sizsiniz. Artık bebeğiniz yavaş yavaş sosyalleşmeye başlar. Yardımınızla sosyalleşmede başarı sağlar. Çocuklar, kendilerini yönlendirecek liderlerin olmasından hoşlanır. Yeterli sayıda oyuncak varsa, öncüler oyunu başlatabilir. Eşya paylaşmak sorun haline gelebilir fakat bu kriz sizin müdahalenizle aşılır. Davranışlarını belirlemeleri ve ifade etmeleri için onlara şans tanıyın. Bunu ailesini taklit ederek öğrenir. Bir iş esasında lütfen ve teşekkür ederim diyerek, bunu ona örnek teşkil ederek öğretin. Bebeğinizin bir oyun grubuna, müziğe ya da basit bir bedensel aktiviteye, yaşıtlarıyla beraber katılmasına izin verin ki sosyalleşmeyi öğrensin. Kısa zamanda arkadaş edinmeyi öğrenecek ve aktif bir sosyal yaşantıya sahip olacak. Çocukların oyun arkadaşlarını dövmeye kalkıştıkları ya da ısırdıkları bir dönem olur, genelde bir şeyi paylaşamadıklarında bu gerçekleşir. Fakat bu durum süreklilik arz ediyorsa, normal değildir.

28-29-30 Aylık Çocuk - Diğer Değişiklikler

Bebeğiniz bu aylarda genital organları ile ilgilenmeye başlar, sakın kızmayın. Her çocuğun gelişimi ve öğrenme hızı farklıdır. Aynı zamanda belli bir yaştan sonra öğrenme ve uygulama stilleri de farklılık gösterir. Fakat yine de yaşıtlarına göre epey geri kaldığını düşünüyorsanız, mutlaka doktorunuza danışın. Bebeğinizin tam olarak kendi başına giyinmesi bir iki yılı alır, fakat bu işte giderek ustalaşacaktır. Büyüdükçe kendi tabağına yemek koyar, kendi gömleğini giyer, kendi ayakkabısını ayağına geçirebilir. Kendi kendine bakabilmesi, kişisel ve sosyal gelişimi için çok önemlidir. Bol giyecekleri giymeyi öğrenmesi, en aşağı 20, en geç 30 ayı bulur. Her denemede biraz daha iyi öğrenir. Sonuca ulaşması için birkaç ay daha gerekebilir. Bebeğiniz zamanla daha az emekle, daha fazla iş yapmaya ve etrafı daha az dağıtmaya başlayacak olsa da ilk etapta ortalığı epey kirletebilir. Bu artistik gelişimin ve yaratıcılığın bir parçasıdır. Onun eserlerine, eser yaratma sürecine saygı gösterin. Kendisini izah etmesi için şans tanıyın. Projesini bitirdiğinde, etrafı temizlemesi gerektiğini de güzel bir dille ona öğretin. Ona kendi yapmak istediği şeyler için bu aylarda izin verin.