4 Aylık Bebek - Dinleme ve İlgi
4. ayına giren bebeğiniz yüzünüzü ve ifadelerinizi izlemeye devam ederek, dünyadaki keşiflerini zenginleştirip çeşitlendirmeye devam ediyor. Çıngırağın her çınlamasında, oyuncağına her vuruşunda, beynindeki sinirler arasındaki bağlantı gelişiyor ve daha hızlı algılamaya, daha hızlı öğrenmeye başlıyor. Bu ay sizi nasıl da dikkatle izlediğini iyice gözlemleyebilirsiniz.
4 Aylık Bebek - Anlama
Bebeğiniz sizi artık daha fazla anlıyor. Ona ilgi göstermenin meyvelerini bu aylarda toplamaya başlayacaksınız. Bebeğinizle göz teması kurun, yüzüne bakın, etrafındaki şeyleri ona anlatın. Birlikte geçireceğiniz her an, ilişkinizi daha da iyiye götürecektir. Bebeğiniz bu aylarda aynadaki aksini tam anlamıyla keşfeder. Önündeki minicik bir objeyi ve hareketini fark edebilir. Sırt üstü yatarken elindeki oyuncağı tutup sallayabilir. İstediği nesneyi uzanarak almaya başlar. Bebeğinizin o anda ne yapmak istediğini en iyi siz tahmin edebilirsiniz. Onu gözlemleyerek, ne tür şeylerin ilgisini çektiğini daha iyi anlamaya çalışın. Mesela uzanıp oyuncaklara vuruyorsa, ona ne yaptığını tane tane sözlerle anlatın. İlgilendiği şeyleri ve hareketlerini destekleyin. Fakat gelişim sürecinde onu zorlamamaya özen gösterin ve sağlıklı bir birey olarak yetişmesine anlayışınız ve sabrınızla katkıda bulunun.
4 Aylık Bebek - Sesler ve Konuşma
Bebeğiniz mutlu olduğu zaman daha çok ses çıkarmaya başlar. Kıkırdamalar, kahkahalar duymaya başlayabilirsiniz. Memnuniyetsizliğini ağlayarak ya da mızmızlanarak gösterir. Bebeğiniz neşe ya da kızgınlık içeren seslere farklı tepkiler verecektir. Mimiklerinden hissettiklerini daha iyi anlamaya başlayabilirsiniz.
4 Aylık Bebek - Sosyal Yetenekler
Bebeğiniz için egzersiz yapmak, hareket etmek gerçekten çok önemli. Ona egzersiz yaptırmak için ayak bileklerini tutun, bacaklarını nazikçe kıvırın ve yukarı aşağı hareketler yaptırın. Kollarını göğsünde birleştirin, çapraz olarak konumlandırın, açıp kapayın. Bu egzersizler sırada kendini daha rahat hissetmesi için onunla konuşabilir ve ona sık sık gülümseyebilirsiniz. Bu onunla sosyalleşmenin en sağlıklı yollarından biridir. Eğer rahatsızsa sizinle ağlayarak iletişim kurmaya çalışır. Aynı zamanda espri duygusu da gelişmeye başlamıştır. Oyuncaklar, ilginç mimikler, abartılı hareketler ona kahkaha attırabilir. Dokunma duygusunu uyaran oyuncaklar, sesli aparatlar, çıngıraklar gözdesi olmaya devam edecektir. Değişik oyuncaklar alarak bebeğinizin farklı nesnelerle gelişimini sürdürmesine yardımcı olabilirsiniz. Bu oyuncaklar farklılıklarla etkileşimini sağlayarak onu geliştirir hem de sosyalleşme ve iletişim becerilerini artıracak zihinsel gelişim sürecini tetikler.
4 Aylık Bebek - Diğer Değişiklikler
Bu ay bebeğinizin ilk üç aya göre daha düzenli uyuduğunu göreceksiniz. 4. ay ve civarı uyku eğitimine başlamak için ideal zamanlardır. Uyku rutini oluşturmak için bebeğinize bir yol haritası çıkarın. Bu sırasıyla banyo yaptırmak, beslenmesini sağlamak, masal okumak, müzik dinletmek ve uykuya yatırmak gibi sıralı eylemler şeklinde olabilir. Aynı düzeni her günün belirli saatinde tekrarlamak, uyku zamanının geldiğini anlamasını ve kendi kendine uyumayı öğrenmesini sağlar. Uyku ortasında çıkan huzursuzluk belirtileri, güçlü ağlama krizleri ve gaz problemi bu ayla birlikte genellikle sona erer. Bebekler 4. ay civarında ilk yuvarlanmalarını genellikle yüzü koyu biçimden dışa doğru yaparlar. Bazı bebekler, bunu yapabildiklerini fark ettiklerinde hemen tekrar yuvarlanırlar. Bazıları ise bundan korkarak, günlerce yeniden denemeyebilir. Karnın yuvarlak ve esnek şekli, bebeğin yuvarlanmasına yardım etmektedir. Bebeğinizi yuvarlanmaya teşvik etmek için, uzanma hareketini tetikleyebilirsiniz. Örneğin bir oyuncağa ulaşmaya çalışmak, bebeğinizin yuvarlanabilmesine şans tanır. Yuvarlanırken yüz üstü, nefes alamayacağı biçimde ya da düşeceği bir ortamda kalmamasına çok dikkat edin. Bu aylarda rastlanabilecek diş çıkarma döneminin rahatsızlık belirtileri, bebekten bebeğe değişiklik gösterebilir. Bazıları şiş diş etleri nedeniyle ağrıdan mustarip olur, huzursuzluk yaşar, ateşi çıkabilir. Bazıları ise bu süreci bir günde atlatabilmektedir. Ağızda sulanma, salya miktarında artış gibi durumlar gözlemlenebilir ve bunlar diş çıkmadan uzun süre önce meydana gelebilir. Bu konuda genetik faktörler çok önemlidir. Sizin ve ailenizin hangi dönemde diş çıkardığını bilmek, kendi bebeğiniz için de bir tahminde bulunmanıza faydalı olur. Eğer böyle bir belirti varsa, elini sık sık ağzına götürecektir. Bebeğiniz bu aylarda ellerinin yanı sıra ayaklarıyla da oynamaya başlar. İlk beyaz dişler, genellikle birkaç ay ortaya çıkmaz. Fakat bazı bebeklerin, üç aylık dönemde diş çıkardığı da görülmüştür. Diş Çıkarma Belirtileri: Kaşınan diş etlerini rahatlatmak için objeleri ısırmaya çalışmak, Kulak memesini ve kulağı çekiştirmek, Ağrıyan yanak ve çeneye dokunmak, Ateşte hafif artış ve hafif bir ishal, Biberonu veya memeyi itmek, reddetmek, Ağızda sulanmadan ve salyadan kaynaklanan yüzde pullanma ve döküntü.
4 Aylık Bebek - Aşılar
- DaBT-IPV-Hib / 5’li Karma Aşı 2. Doz
- KPA 2.Doz