24 Aylık Çocuk - Dinleme ve İlgi

Çocuğunuzun zihnini okumak istiyorsanız, oyunlarını seyredin. Artık daha karmaşık ve çok katmanlı oyunlar kuracaktır. İlgisini çeken şeylere daha uzun süre ayırır. Zihinsel kavramlarla daha ilgilidir. Masal dinlemeyi çok sever. Kitaplardaki nesnelerin adını söyler. Sayfaları çevirir.


24 Aylık Çocuk - Anlama

Duygularını onun için tanımlamak bebeğinize epey yardımcı olur. Öfkelendiğinde ve ağladığında bunu yapın. Her şeye eşit olarak itiraz edebilir. Banyoya girmemek için tutturur, girdiğinde ise çıkmamak... Hâlbuki asıl istediği, aslında anlaşılmak ve isteklerini, daha doğrusu istekleri olduğunu ifade etmektir. Her koşulda onu anladığınızı ona hissettirin. “Banyo yapmak istemediğini biliyorum ama temiz olduğunda daha mutlu olacaksın” diyebilirsiniz. Onu anladığınızı fark edince rahatlayacaktır. Bebeğiniz artık söyleyebildiğinden çok daha fazlasını anlamaktadır.

24 Aylık Çocuk - Sesler ve Konuşma

Rutin olarak günlük okuma yaparak bebeğinizin dil becerisini ve dinleme kabiliyetini geliştirin. Kitaplarını kendisi seçsin. Her sayfa hakkında konuşun. Sıkılırsa zorlamayın. Uyku öncesi 5-10 dakikalık bir okuma ona çok yardımcı olur, hem de rahat bir uykuya hazırlar. 20-30 arası kelime söyleyebilir. İki-üç sözcüklü cümle kurabilir. Bebeğiniz kelimeleri karıştırır, birleştirir, yeni şeyler söylemeye çalışır. Öğrettiyseniz, vücudunun tüm bölümlerinin adını söyleyebilir. Dil ve konuşma becerisinin gelişimi sizi şaşırtabilir. Alıcı ve ifade edici olmak üzere iki tür beceri geliştirir. Söylediğiniz hemen her şeyi anlar. Komutlarınızı uygular, sorularınızı algılar. İşine gelmediğinde sizi duymazlıktan gelebilir. Kısa zamanda basit cümleler kurma kabiliyeti gelişecektir. Bu her çocuğa göre değişkenlik gösterse de, genellikle bu yaşlar iletişimin daha hızlandığı dönemlerdir. Ona özgü gelişim sürecine saygılı olun. Kendi kendine konuşma bu dönemde sıkça gerçekleşir. Anneleri, kendileriyle sürekli konuşan çocuklar, çok daha hızlı ve doğru bir dil becerisi geliştirmektedir. Kelime dağarcıkları da yaşıtlarına göre ilerde olur. Onunla daima konuşun. Bebeğiniz konuşmayı hala sizi taklit ederek öğreniyor. İsteklerini açıklamada ona yardımcı olun. Kısa cümleler kurarsa, tamamlaması için ısrarcı olmayın. Israrcılık ve kızma, onu öfkelendirir ve konuşmaktan soğutur. Karşılıklı diyalog daha yapıcıdır.

24 Aylık Çocuk - Sosyal Yetenekler

Bu yaşın teması bağımsızlıktır. Tüm davranışlarındaki tema, her şeyi kendi başına halletmeye çalışmaktır. Yeni zihinsel becerileri geliştirmeyi deneyebilir. Paylaşmayı hâlâ sevmeyebilir. Her şeyi kendisi yapmak ister, inatçı olur. Çabuk parlar ve öfkeliyken laftan anlamaz. Sabırsızdır. Bu yaşlardaki davranışlar, ebeveynleri gerçekten zorlar. Sınırları Zorlayarak Test Etme: Sizin elinizi bırakmak, gözetiminizden kaçmak için elinden geleni yapacaktır. Yine de güvende olduğunu bilmek ister. Sınırları zorlayarak test etmeyi sever, ama güvenli limandan ayrılmak istemez. Ben Yapacağım Diye Tutturma: Sizden farklı olduğunu, özgürleştiğini belirtmek için karşı koyar. Eğer onun yapmasına izin verirseniz, zafer elde ettiğini düşürür. Bu olumlu davranışları ona öğretmek için harika bir fırsattır. İnceleme ve Bağlanma: Bağlılığınızı yenilemez, tazelemek isteyebilir. Kucaklamanızı isteyebilir, size sırnaşabilir. Ayrılık endişesi bu dönemde azalsa da, dönem dönem nüksedebilir. Hareket ve Kelimeleri Tekrar Etme: Yeni beceriler elde etmesi için elzemdir. Bazı şeyleri öğrendiği açık olsa bile, sizin seyrettiğinizi bilerek tekrarlamaktan zevk alacaktır.

24 Aylık Çocuk - Diğer Değişiklikler

Bu aydaki sağ ya da sol el tercihi gelecekte hangisini kullanacağını belirtir. Bebeğiniz artık dişlerini fırçalayabilir, ellerini ve yüzünü yıkayabilir. Bu yaşlarda fiziksel değişim hızı yavaşlasada, değişimin sonuçları çok belirgindir. Belki daha az sevimli görünebilir, çünkü zayıflamıştır. Eklemlerindeki kıvrımlar, boğumlar yok olmuştur. Kafası artık vücuduyla daha orantılıdır. El, ayak ve gövdesi daha uzundur. Tıknaz karnı, bebeksi göbeği düzleşecektir. Böylece artık daha düzgün bir duruşa sahip olur. Anaokulu çocuğuna benzer bir görünüm kazanır. Tüm bu büyüme emarelerine rağmen, daha az yemek yiyor olabilir. Çünkü vücut boyuna kıyasla, az kaloriye ihtiyaç duyar. Bazı günler hiç yemek istemez, bazı günler tabakta kırıntı bile bırakmaz. Sağlıklı ana ve ara öğünlerle, rutin bir beslenme sunmanız gelişimini normal şekilde sürdürmesine yardımcı olacaktır o nedenle endişelenmenize gerek yok. Çocuğunuzun hareket kabiliyeti ve çeşitliliği artar. Zıplar, sıçrar, daha rahat döner, köşelerden geçer. Zıplayarak merdiven çıkabilir, boyunun yettiği her yere uzanabilir. Çocuğunuz artım tam anlamıyla tuvalet eğitime hazırdır.

24 Aylık Çocuk - Aşılar

  • Hepatit A Aşısının 2. Dozu