23 Aylık Çocuk - Dinleme ve İlgi
Bebeğinizin kelimeleri ve eylemleri ilişkilendirmesi onun becerilerini geliştirir ancak onu zorlamamak gerekir. Çocuğunuz sizi izleyerek ve dinleyerek kelime öğrenir. Yine de ilgi alanları henüz çok dar olduğu için bunu her konuda tekrarlamayabilir. Onun yaptıklarını sözlü olarak tarif edip, ona anlatarak kelimeleri ve karşılıklarını öğrenmesini sağlayın. Örneğin yemek yapıyorsanız: “Önce ocağı açarız. Sonra tencereyi koyarız. Sonra suyu kaynatırız. Ondan sonra içine sebzeleri atarız” gibi adım adım anlatmak çok yardımcı olur. Bu kelimeler ona zor gelebilir, ama söylemek için can atar. Söylediğinde de çok eğlenir.
23 Aylık Çocuk - Anlama
Ben Dilini Kullanmak: Ben dili çocuğa hareketlerinin, bir yetişkine kendini nasıl hissettirdiğini belirtir. Genellikle çocuklar davranışlarının başkalarını nasıl etkilediğini bilmezler. Çocuk yanlış hareket ettiğinde “Ben dili” “Sen dilinden” daha etkilidir. Ben mesajları çocuğun davranışlarını düzeltmesine neden olur. Hangisi daha iyi bir ifade şeklidir? “Her tarafı dağıtma bıktım!” yerine “Eşyaları toplamakta yardıma ihtiyacım var.” deyin. ”Buranın hali ne böyle? Bu pislikten utanmalısın” yerine “Yerde kir gördüğümde üzülüyorum.” Deyin. “Doğru dürüst konuşamıyorsun” yerine “Anlamıyorum” Deyin. “Seninle uğraşamam şimdi!” yerine “Yorgun olduğum zaman masal kitabı okumak istemiyorum.” Deyin. “Kes sesini!” yerine “Bu yüksek ses yüzünden seni duyamıyorum.” Deyin. Sen dili “Sen üzgünsün çünkü balığın nerede bilmiyorsun. ”Sen bana kızdın çünkü şimdi işe gitmeliyim.” gibi durumlar için uygundur. Çocukların her zaman duygularını ifade etmesine izin verilmelidir. Bu şekilde duygularla yeterli bir şekilde başa çıkmayı, sağlıklı biçimde öğrenirler. Beden dili, kendinizi nasıl hissettiğinizi ona daha iyi anlatmak için idealdir. Genellikle, davranışlarının sizi nasıl etkilediğini bilmezler. Yanlış bir şey yaptığında, ben dilini kullanın. Bu davranışlarını düzeltmesine yardımcı olur.
23 Aylık Çocuk - Sesler ve Konuşma
Bu ay bebeğinizin iletişim gelişimi hızlanır. Günde yaklaşık olarak 5-10 kelime öğrenebilir. Fakat konuşması ikinci yaşın ortasını bulabilir. Düşüncelerini ifade etmeye başlar. Anlaşılması hala zor olsa bile, isteklerini daha sık dile getirebilir. Şarkı söyleyebilir. Sizin sözcüklerinizi yinelemeye çalışır.
23 Aylık Çocuk - Sosyal Yetenekler
Bebeğinizin 2. Yaş günü yaklaşıyor. Basit eğlenceler, bu yaşlardaki bebekler için idealdir. Palyaço ya da sihirbaz gibi şeyler için henüz erken. Onlardan korkabilir. Bu tarz partileri ilerde yapacaksınız. Şimdilik acele etmeyin. Basit, eğlenceli ve samimi partiler onun çok hoşuna gidecektir. Günlük rutinini bozmamaya ve onu zorlamamaya dikkat edin yeter. İnsanlar, hayvanlar, eşyalar… Bebeğinizin her şey hakkında büyük bir merak duygusu vardır. Durup dururken sevgi gösterisinde bulunabilir. Üçüncü boyut algısı artık oluşmuştur, dikkati daha keskindir.
23 Aylık Çocuk - Diğer Değişiklikler
Bu dönemde bebeğinizin hareketleri daha koordineli ve doğaldır. Yürümek, tırmanmak, merdiven çıkmak, koşmak gibi hareketleri düşmeden yapabilir. Dans etmeyi sevecektir. Onunla dans edin. Bu duygularını fiziksel olarak ifade etmesini öğretir. Bu aylarda bebeğinizin fiziksel gelişimi yavaşlamaya başlar. Çocuklikten çocukluğa geçme evresindedir. Çocuk göbeği erimektedir. Boyu da bebekliğine kıyasla biraz daha yavaş artar. Bebeğiniz için üç tekerlekli bisiklet için doğru zaman olabilir. Pedal çevirmeyi, sizi taklit ederek öğrenecektir. Artık iyice hareketlenen bebeğiniz için güvenlik önlemlerinizi yeniden ayarlayın. Nefes borusuna kaçacak ve tıkanmaya neden olabilecek şeker, patlamış mısır, bonbon, sakız gibi yiyecekleri çocuğunuza vermeyin. Ayrıca eşyaları atmamak, kırmamak, çizmemek gerektiğini ona tekrar hatırlatmanız gerekecektir. Kuruyemişler için henüz erkendir. Üzüm verecekseniz çok minik parçalara bölün. Fındıkları da aynı şekilde ufalayabilirsiniz. Oyuncak bebeğe yemek yedirmeyi deneyebilirsiniz. Bu ona hem sofra terbiyesi verir hem de çatal bıçak kullanmayı öğretir. Yararlı yiyecekleri, bebeğine yedirmesi gerektiğini söyleyerek ya da yemek bittikten sonra bebeğinin dişlerini fırçalamasını isteyerek, bu olumlu davranışları ona aktarabilirsiniz. Eğer nefes borusuna yiyecek kaçarsa, panik olmadan hemen onu kucaklayın. Başı ve boğazı aşağı gelecek şekilde tutun ve yiyeceğin çıkması için sırtına burun. Çocuğunuzu tokatlamayın ve çok sert vurmayın. Kaburgalarını kırabilir, sırtını morartabilirsiniz. Siz bunları yaparken, birinin mutlaka acil numarayı aramasını sağlayın. Bu gibi durumlarda, acil numaranın hafızada ya da tek tuşla ulaşabileceğiniz şekilde ayarlı olması bu gibi nedenlerle çok önemlidir. Hepsi olmasa da süt dişlerinin önemli bir kısmı çıkmıştır. Yine de iyi çiğneyemeyebilir. Süt dişlerinin tamamının çıkması 2,5 yaşını bulacaktır. Büyük lokmalar yutmaya çalışırsa, nefesi tıkanabilir. Çocuklar için bu çok ciddi bir tehlikedir. Yiyecekleri onun için küçük parçalar şeklinde doğrayın. Bu dönemlerde eşyaları camdan aşağı atmaya çalışma davranışı baş gösterebilir.
23 Aylık Çocuk - Aşılar
Gecikmiş bir aşınız yoksa 2 yaşına kadar herhangi bir aşınız yok.